Verdeel de hertenfilet in 4 gelijke tournedos. Een tournedos is het mooiste en fijnste deel van de filet (= het haasje) Vroeger kon de “gewone man” dit niet betalen en bij de slager draaide hij dan, figuurlijk, zijn rug naar zo’n duur vlees: “on tourne le dos”. Vandaar dus deze benaming. Kook de aardappeltjes gaar, samen met de gehalveerde teentjes look. Laat de room voor 1/2 inkoken en meng dit nu samen met de aardappelen en de look. Laat in een keukenrobot de puree draaien tot hij totaal geen klontertjes meer heeft. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bak het hert in bruisende boter aan beide zijden zodat je een mooi korstje bekomt en laat vervolgens het vlees gedurende een 5-tal minuten rusten op een bord onder wat aluminiumfolie. Blus nu je braadjus af met de rode wijn en laat voor een deel inkoken. Voeg de crème de cassis toe en, indien voorradig, een 2-tal eetlepels wildfond. Roer nu het klontje boter met een klopper door de jus en houd warm. Reinig de champignons, versnijd de pijpajuin en wok deze kort maar op een hevig vuur in de hazelnootolie. Deze olie gaat uitstekend samen met champignons. Afkruiden met peper en zout. Schik de lookzalf in een ring en bedek met de boschampignons. Bovenop leg je het prachtig gegaarde stukje hertentournedos. Werk af met de jus. Een hemels gerecht dat zal scoren tijdens de feestdagen.
Tournedos van hert met boschampignons is een recept van Jerryke's Cuisine