Voorbereiding : Maak het witloof schoon en snij het in dikke schijven. Schil de aardappel, spoel hem onder koud water en snij hem in grote blokken. Braad de schijfjes witloof en aardappel 10 minuten aan in de hete boter. Doe er de verkruimelde bouillon, het kruidentuiltje en 50 cl koud water bij. Breng alles aan de kook. Bestrooi met zout en peper, dek af en laat 25 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Als de velout? klaar is, verwijder dan het kruidentuiltje, mix en kruid met geraspte nootmuskaat. Maak de gerookte paling schoon: verwijder het vel en de graten, snij de filets in fijne schijfjes en dan in blokjes. Laat ze 2 minuten aan weerszijden lichtjes kleuren in een pan met antikleeflaag en leg ze vervolgens tussen twee lagen keukenpapier. Laat de velout? nog 5 minuten koken op middelhoog vuur. Verdeel de gloeiend hete soep over diepe borden. Versier met blokjes paling en gehakte peterselie en dien onmiddellijk op.
Veloute van witloof op Damse wijze is een recept van Jerryke's Cuisine