Maak alvast de bouillon. Snijd de venkel in dunne reepjes. Zet water op voor de pasta. Kruid de poon met wat peper en zeezout. Scheur de basilicum in stukjes. Verhit in een grote koekenpan wat olijfolie en bakboter en bak hierin kant voor kant de poon mooi bruin en gaar in een klein kwartier (afhankelijk van de grootte van de vis). Verhit in een grote wok de olijfolie en bak hierin de venkel op hoog 5 minuten tot hij begint te kleuren. Voeg een paar eetlepels bouillon toe en bak het aanbaksel los. Herhaal dit steeds wanneer de bouillon is verdampt, tot de venkel bijna beetgaar is (ongeveer 10 minuten). Doe de pasta in het kokende water en kook zolang als de verpakking aangeeft en de pasta beetgaat is. Draai het vuur onder de pan met venkel laag, en doe dan de doperwten en de mosterd, naar smaak zout en peper erbij en nog een paar eetlepels bouillon. Ook de slank(g)room kan nu in de pan. Laat dit zachtjes een paar minuten koken tot alles gaar is. Roer driekwart van de basilicum op het laatste moment door de saus. Schep op ieder bord wat pasta, saus en een stuk vis en strooi overal wat van de overgebleven basilicum over.
Pasta met venkel-roomsaus en gebakken rode poon is een recept van Jerryke's Cuisine