Schil en was de aardappelen en kook ze in water met zout halfgaar in ca. 12 minuten. Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van ca. 5 mm. Besprenkel de zalm(moten) met wat citroensap en bestrooi ze met zout en peper. Verse tomaten eerst ontvellen. Snijd het vruchtvlees in stukken en schep de gesnipperde kruiden erdoor. Voeg naar smaak zout en peper toe. Pel en snipper de ui en snijd de schoongemaakte bleekselderij in smalle boogjes. Verhit de boter in een koekepan en bak de spekblokjes krokant uit. Voeg de uisnippers en de stukjes bleekselderij toe en fruit ze even mee. Neem de pan van het vuur. Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aardappel plakjes erin. Verdeel de helft van het spek-uimengsel erover en daarover de helft van het tomaat-kruidenmengsel. Verspreid de zalm erover, verdeel daarna de rest van het tomaat-kruidenmengsel en het spek-uimengsel. Eindig met een laagje aardappelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de geraspte kaas en wat peper door de garderoom en schenk het mengsel over de aardappelen. Zet de schaal in het midden van de oven en laat het gerecht gaar en goudbruin worden in 30-40 minuten.
Zalmovenschotel met tomaten en aardappelen is een recept van Jerryke's Cuisine