Verwijder de harde buitenste bladeren van de artisjokken en snijd de punten van de binnenste bladeren, zodat wat overblijft zacht genoeg is om te eten. Snijd met een scherp mes het harige binnenste uit de artisjok. Meng de ingrediënten voor de vulling en maak er vier grote of acht kleine ballen van. Stop die op de plaats waar het harige hart heeft gezeten. Verhit de olie in een zware braadpan en bak de gehakte groenten tot ze een beetje kleur hebben. Leg de artisjokken in de pan en laat ze 20 tot 30 minuten met het groenteboeket stoven met het deksel er stevig op. Prik er met de punt van een mes in om te kijken of de artisjokken gaar zijn. Als ze bijna gaar zijn, giet u de wijn (sherry) en eenzelfde hoeveelheid water over de groenten en laat u het geheel nog 10 tot 15 minuten stoven. Kook het vocht snel in om de saus dikker te maken en proef de saus. Serveer op kamertemperatuur, badend in de saus.
Pasta con spinaci e pancetta con mozzarella (Pasta met spinazie, spek en mozzarella) & Insalata die fagioli e tonno (Salade witte bonen met tonijn)