Vet een ovenschaal in met een flinke klont roomboter en verwarm de schaal alvast in de oven. Bestrooi de plakken ham aan beide kanten met de bruine suiker en druk deze stevig aan. Laat de suiker even intrekken en smeer daarna de plakken ham flink dik in met Kaapse mosterd. Druk hier en daar een kruidnagel in het vlees. Leg de plakken dakpansgewijs in de ingevette ovenschaal en giet de port er over heen. Zet de schaal in een matig hete oven (150 ºC) en laat het gerecht ten minste een ½ uur doorwarmen. Neem relmatig een kijkje en giet met een lepel steeds de port over de plakken ham. Vooral niet te hard bakken en zonodig de oven wat lager zetten. Schil en rasp de rauwe aardappelen en de ui en doe deze in een grote kom. Roer er vervolgens de eieren, de bloem, het zeezout en flink wat peper doorheen. Pers het teentje knoflook uit en knip een klein beetje selderie en peterselie fijn. Alles goed mengen en dan even laten staan. Was de sla en doe ze in een slakom. Meng de avocado-olie met de honing en voeg de wijnazijn toe, samen met een snufje zout. Meng deze dressing pas door de sla, als het eten opgediend wordt. De salade blijft dan knapperig. Ga vervolgens verder met het aardappelmengsel. Verhit braadboter of olie (vooral niet te weinig) in een koekenpan met een dikke bodem. Schep daarin steeds drie hoopjes van het mengsel, duw ze plat tot dikke pannenkoekjes en bak ze goudbruin en knapperig aan beide kanten. Houd de koekjes warm op een schaal. Deze aardappelkoekjes zijn heerlijk met zure room en kinderen eten ze graag met mayonaise. Tegen de tijd dat alle koekjes klaar zijn kan de ham uit de oven. Serveer de plakken op een voorverwarmde schaal en giet het bakvocht er overheen. Dan nog even de salade mengen en er kan gesmuld worden.
Mosterdham in port met aardappelkoekjes en salade is een recept van Jerryke's Cuisine