Welke wijn bij welk gerecht

3 sterren op basis van 3 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

100 gerechten en de wijn die ze nog lekkerder maakt. Alfabetisch volgens gerecht. Zie onderaan voor nagerechten ( kaas en desserts). [b:d1d695db0f]Antipasto en voorgerechten met groenten[/b:d1d695db0f] Een witte Sancerre of Sauvignon-Blanc, een Italiaanse Soave of Pinot Grigio, een Silvaner of Chenin Blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (Steen). [b:d1d695db0f]Aperitief [/b:d1d695db0f]Mousseux Brut (Champagne, Crémants, Cava...), Sauvignon Blanc of Chenin Blanc met vrij hoge zuren in de afdronk (scherpt de honger aan). Een Sherry Fino of Manzanilla ook. Vermijd zoete of halfzoete witte wijnen en vooral Port, of u smaakt niets meer van de wijnen die volgen. [b:d1d695db0f]Aubergines met pasta en parmezaanse kaas[/b:d1d695db0f] Barbaresco (of zelfs een Barolo), goede Toscaanse rode wijn (Chianti, Sangiovese) of een Rosso de Montalcino zelfs een Brunello. Zinfandel of een Salice Salentino of Primitivo uit het Italiaanse Zuiden. [b:d1d695db0f]Basilicum[/b:d1d695db0f] Zie Pasta met basilicum/al pesto [b:d1d695db0f]BBQ, met grillmix van vis en vlees[/b:d1d695db0f] Lichte witte wijn type Chenin Blanc of Sauvignon Blanc, enigszins stevige droge Rosé of Arbois, fruitige lichte rode type Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil (eventueel licht koelen), Sangiovese (Rosso of Chianti classico). Bij kruidig vlees: lichte Côtes-du-Rhône of jonge Syrah uit Australië, Mourvèdre, Merlot of eventueel Cabernet-Sauvignon. Hoe beter het vlees, hoe edeler ook de wijn mag zijn. Bij rundsvlees grijpen we naar de betere Toscanen of Barbaresco's (of Barolo), naar een stevige Médoc (bvb. Pauillac), of een Côtes du Rhône van het noorden (Hermitage of Crozes-Hermitage, Côte Rôtie...) of een degelijke Australische Shiraz. Bij lam denken we aan goede Cabernet-Sauvignon, een Pinotage Reserve of een Spaanse Réserva. [b:d1d695db0f]Calamares (ringen of kleine inktvisjes)[/b:d1d695db0f] Een jonge Sauvignon-Blanc of een droge schuimwijn (Cava, Prosecco of Crémant 'Brut') [b:d1d695db0f]Carpaccio van tonijn of zwaardvis[/b:d1d695db0f] Een goede Sauvignon-Blanc (Sancerre, Pouilly Fumé, of de betere Nieuw-Zeelandse), een Riesling Trocken, een witte Graves of Pessac-Léognan of een Italiaanse Vernaccia (San Gimignano of andere) van topkwaliteit. [b:d1d695db0f]Carpaccio van gerookte zalm [/b:d1d695db0f]Een stevige eikgelagerde Chardonnay of Grüner Veltliner, een degelijke schuimwijn of Champagne Blanc de Blancs, de betere Riesling ook. [b:d1d695db0f]Carpaccio van rundsvlees[/b:d1d695db0f] zie rundscarpaccio. [b:d1d695db0f]Chorizo en pikante voorgerechten[/b:d1d695db0f] Stevige knapen zoals een Madiran of Cahors, een Malbec of Tannat uit Argentinië, een Tempranillo (Spanje), een Nero d' Avola (Sicilië), een noordelijke Côtes-du-Rhône of een Kaapse Pinotage. [b:d1d695db0f]Coq-au-Vin [/b:d1d695db0f]Idealiter een goede Pinot Noir (we durven het begrip degelijke Bourgogne niet uitspreken, want dan gaan we naar een prijsklasse van meer dan 25 euro), maar het zal ook smaken met een zuidelijke Côte-du-Rhône (Chteauneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas) of een kruidige (Australische) Shiraz. [b:d1d695db0f]Couscous[/b:d1d695db0f] Een stevige Languedoc, Roussillon of andere Midi-wijn, een jonge Côtes du Rhône van het Zuiden, een Cahors, een Portugese Douro of jonge Spaanse Tempranillo (Juven). Natuurlijk behoren ook rode Algerijnse of Marrokkaanse wijn tot de mogelijkheden. [b:d1d695db0f]Curryschotels[/b:d1d695db0f] zie Kerrieschotels [b:d1d695db0f]Duif [/b:d1d695db0f]Zowel noordelijke als zuidelijke Côtes-du-Rhône, Pinotage, Zinfandel, Chianti Classico of Barbaresco. [b:d1d695db0f]Eendenborstfilet [/b:d1d695db0f]Goede, belegen Haut-Médoc of Graves (rood). Een goede Cabernet-Sauvignon of een Carmenère Reserva uit Chili, een Barbaresco of helemaal top: een Brunello di Montalcino. [b:d1d695db0f]Eendenborstfilet met sinaasappelsaus [/b:d1d695db0f]Een rode Loire-wijn type Chinon, Bourgeuil of eventueel een rode Sancerre of Pinot Noir. Een Saint-Emilion Grand Cru of een rode Graves. In wit behoren ook een goede Gewürztraminer of een Riesling Auslese tot de mogelijkheden. [b:d1d695db0f]Everzwijnragout met groene pepersaus [/b:d1d695db0f]Kruidige wijnen zoals Australische Shiraz, de betere Côtes-du-Rhône (Crozes-Hermitage, Gigondas, Vacqueyras, Chteauneuf-du-Pape), Spaanse Reserva of belegen Australische Shiraz. Een Zuid-Afrikaanse Pinotage Réserve. Duurder: Brunello di Montalcino, Barolo. [b:d1d695db0f]Fazant gestoofd [/b:d1d695db0f]Eersteklasse rode Bordeaux (Pessac-Leognan, Haut-Médoc, Saint-Emilion, Pomerol), Bourgogne, of top-Merlot uit Chili of Zuid-Afrika. Eersteklasse Côtes-du-Rhône zoals Cornas, Hermitage, Côte Rotie of top-Gigondas. Ook een voortreffelijke Chileense Reserva Carmenère moet kunnen. Grote Spaanse (Ribera, Priorat, Rioja gran reserva) en Italiaanse wijn (Barolo, Brunello, Chianti Classico, wijnen uit de Maremma). Ook een goede Zuid-Afrikaanse Pinotage verdient aanbeveling. [b:d1d695db0f]Foie de volaille[/b:d1d695db0f] Een degelijke Toscaanse Sangiovese of Chianti Classico, jonge Merlots uit Chili, Canon-Fronsac of lichtere Pomerol. [b:d1d695db0f]Foie gras Klassiek:[/b:d1d695db0f] Sauternes, Barsac, Loupiac, Pacherenc-du-Vic-Bilh, maar deze zijn vaak te zoet wanneer er nog andere gerechten volgen. Een betere keuze is een degelijke Tokay Pinot Gris, Riesling Spätlese of een Gewürzstraminer Spätlese.Een Hongaarse Tokaji 3 à 4 puttonyos. [b:d1d695db0f]Forel[/b:d1d695db0f] De betere Riesling, maar niet te exotisch. Een lichtere Chardonnay (Mconnais of Chileens), zonder houtlagering. [b:d1d695db0f]Geitenkaas (warm) in slaatje [/b:d1d695db0f](crottin de chavignol): Arbois-wijn (savagnin-druif) of een Sherry Amontillado [b:d1d695db0f]Gember [/b:d1d695db0f]Gerechten waarin gember een belangrijke rol speelt kunnen het best vinden met een goede Riesling. Verder ook Tokay Pinot Gris, Viognier of Gewürztraminer. [b:d1d695db0f]Gerookte zalm [/b:d1d695db0f]Zie Zalm gerookt [b:d1d695db0f]Groententaart[/b:d1d695db0f] Jonge Bordeaux, Beaujolais Villages, een Rosso Molise of Nero d' Avola, een jonge witte Graves of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. [b:d1d695db0f]Haantje in wijn [/b:d1d695db0f]Zie Coq-au-Vin. [b:d1d695db0f]Ham, rauw, gerookt en charcuterie[/b:d1d695db0f] Jonge Spaanse Tempranillo of jonge Italiaanse wijn (Bardolino, Rosso Molise, Nero d' Avola), Beaujolais, Chinon of Bourgeuil, stevige Rosé (Lirac, Tavel of Arbois). [b:d1d695db0f]Hazenpeper [/b:d1d695db0f]Eerder jonge Bordeaux, een zuidelijke Côtes-du-Rhône. Ook een Chileense Cabernet-Sauvignon Reserva of een Spaanse Rioja Reserva. [b:d1d695db0f]Kaasschotels[/b:d1d695db0f] Zie het apart luikje kaas helemaal beneden. [b:d1d695db0f]Kabeljauw[/b:d1d695db0f] Viognier of witte Côtes du Rhône, Duitse Kabinett of Spätlese trocken, goede witte Graves of lichtere witte Chardonnay's (geen Australische). Gekoelde rode wijn (Chinon, Bourgueil, Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe wereld). [b:d1d695db0f]Kalfgebraad of -koteletjes[/b:d1d695db0f] Merlotwijnen (Nieuwe wereld of Pomerol, Saint-Emilion en satellietgemeenten), mooie versmolten wijnen zoals een rode Graves of Margaux, een Rioja Reserva of een goede droge Riesling. [b:d1d695db0f]Kalfsblanket[/b:d1d695db0f] Volle Sauvignon Blanc-wijnen (Nieuwe wereld), witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, Chardonnay. Rode Sancerre of lichte Pinot Noir (Elzas, Italiaanse pinot nero of Duiste Spätburgunder). [b:d1d695db0f]Kalkoengebraad[/b:d1d695db0f] Beaujolais, Chteauneuf-du-Pape, Pinot Noir of Californische Zinfandel. Idem met sinaasappelsaus Eerder lichte Bordeaux, een satellietwijn van Saint-Emilion of een rode Loirewijn (Chinon, Bourgeuil,...). Ook een kruidige Gewürztraminer (Granc Cru of Spätlese) is hier op zijn plaats. [b:d1d695db0f]Kerrieschotels[/b:d1d695db0f] Een Viognier of halfzoete witte (vb een Kaapse Gewürztraminer of Duitse Riesling Auslese). Een Beaujolais ook. [b:d1d695db0f]Kip gebraden[/b:d1d695db0f] Een Beaujolais, een rode Loirewijn (Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil) of een fruitige Chardonnay uit Californië of de Nieuwe Wereld. [b:d1d695db0f]Kip of gevogelte met Dragon[/b:d1d695db0f] Zeker geen rode wijnen: liefst Viognier, Riesling of Muscat en Nieuw-Zeelandse Sauvignon. [b:d1d695db0f]Kip op zijn Indonesisch (met citroengras)[/b:d1d695db0f] Schitterend met Sauvignon Blanc uit Sancerre en Nieuw-Zeeland of een Viognier. [b:d1d695db0f]Konijn gestoofd [/b:d1d695db0f]Een zuidelijke Côtes-du-Rhône, een Latijns-Amerikaanse Carmenère of Torrontes of een kruidige Australische Shiraz (zeker wanneer gedroogd fruit wordt toegevoegd). [b:d1d695db0f]Konijn met mosterdsaus [/b:d1d695db0f]Zie Mosterdsaus [b:d1d695db0f]Krab[/b:d1d695db0f] Fijne droge Riesling uit Elzas, Rheinpfalz, Californië, Zuid-Afrika of Australië. Of Viognier (Condrieu of Chäteau Grillet voor wie er 800 fr of meer voor over heeft). [b:d1d695db0f]Kreeft [/b:d1d695db0f]Een gulle, belegen chardonnay uit Bourgogne, Californië of Australië. Kreeft met gembersaus Gewürztraminer, Tokay Pinot Gris, Riesling Spätlese of andere kruidige witte wijnen. [b:d1d695db0f]Kwartel[/b:d1d695db0f] Belegen St-Emilion, Barolo of een Pinot Noir (als het kan een degelijke Bourgogne). Ook een glaasje vintage-champagne (met meestal veel Pinot Noir) behoort tot de mogelijkheden. [b:d1d695db0f]Lamskoteletjes [/b:d1d695db0f]Een goede rode wijn type Cabernet-Sauvignon (Haut-Médoc, Pessac-Léognan of topwijn uit Nieuwe Wereld), Pomerol, Barolo, Brunello de Montalcino of de betere rode Rioja. [b:d1d695db0f]Lamsgebraad (gigot met look)[/b:d1d695db0f] Een stevige rode wijn type Côtes-du-Rhône, Languedoc-Roussillon, een Spaanse Garnacha of een kruidige Shiraz uit de Nieuwe Wereld. [b:d1d695db0f]Lamscarré's [/b:d1d695db0f]zie lamskoteletjes. [b:d1d695db0f]Lasagne Bolognaise[/b:d1d695db0f] Rode Zuid-Italiaanse (Rosso Molise, Salice Salentino) of Siciliaanse wijn (Nero d'Avola), Molpulciano d'Abruzzo, Rosso Conero, een Bulgaarse rode wijn of een jonge Chianti of Beaujolais. Een Zinfandel of Côtes du Rhône. Met wit (zeker aan te raden indien romige kaassaus): Orvieto of Sauvigon Blanc. [b:d1d695db0f]Lever[/b:d1d695db0f] Een Beaujolais-Villages, een rode Sancerre of St-Nicolas-de-Bourgueil, een noordelijke Côtes du Rhône (St-Joseph of Crozes-Hermitage). [b:d1d695db0f]Lotte met prei en roomsaus[/b:d1d695db0f] Steengoede witte Pessac-Léognan (of Graves) of de betere Chardonnay uit Australië, Zuid-Afrika of Californië. Een top-sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland ook. [b:d1d695db0f]Mixed Grill (op de BBQ)[/b:d1d695db0f] lichte Chianti of jonge Tempranillo (Spanje), zachte Pinot Noir uit Chili of de Elzas, of licht gekoelde Cabernet Franc met appellation Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil. Wie niet bang is voor de man met de alcoholhamer en een Bob achter de hand heeft: probeer een Californische Zinfandel of een Kaapse Syrah of Pinotage. [b:d1d695db0f]Mosselen[/b:d1d695db0f] Een jonge witte Bordeaux (entre-deux-mers), Muscadet of een frisse Duitse of Luxemburgse droge wijn (Moezel, Rheingau). [b:d1d695db0f]Mosterdsaus (bij rundsstoofvlees of konijn)[/b:d1d695db0f] Zachte Pinot Noir (Sancerre, Elzas of Chili) of een jonge Languedoc. In de zomer: Tavel rosé of witte Côtes de Provence. [b:d1d695db0f]Niertjes[/b:d1d695db0f] Goede Bordeaux, Pomerol, Toscaanse Sangiovese, Rioja Reserva of een belegen Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili. Een degelijke Roussillon-Villages ook. [b:d1d695db0f]Oesters[/b:d1d695db0f] Champagne, een Muscadet sur Lie, een lichte, houtloze en mineraalrijke chardonnay, type Chablis of Pouliiy-Fuissé. Ossobuco (kalfsschenkel) Betere Chianti (Classico), Barbera (d' Alba en d' Asti), een Rioja Reserva, Californische of Chileense Cabernet-Sauvignon. Een Chileense Carmenère Reserva. [b:d1d695db0f]Pasta met Basilicum (al pesto)[/b:d1d695db0f] Jonge witte Bordeaux of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Chili. Rode Loirewijnen (Chinon, St-Nicolas-de-Bourgeuil) ook. [b:d1d695db0f]Pasta con funghi (paddestoelen)[/b:d1d695db0f] Shiraz (Nieuwe Wereld), Chteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Sangiovese-wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano of IGT wijnen met dominantie van Sangiovese). [b:d1d695db0f]Pasta met Zeevruchten[/b:d1d695db0f] Witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, iets vollere Sauvignon-Blanc uit Chili (Reserva-type), Nieuw-Zeeland of de Loirestreek (vb. Pouilly Fumé of Sancerre). [b:d1d695db0f]Pté, Boerenpastei[/b:d1d695db0f] Lichtere witte Bourgogne (Mcon) of Chablis, witte Graves of Californische of Kaapse Fumé Blanc. [b:d1d695db0f]Pensen (wit/zwart) met rode kool[/b:d1d695db0f] Niet ideaal bij wijn, maar als u aandringt: een eenvoudige, maar kruidige Tokay Pinot Gris of Gewürztraminer uit de Elzas. Een witte Côtes de Provence of een Grenache Blanc (Languedoc). Een jonge rode Côtes du Rhône, Côtes de Provence of Shiraz. [b:d1d695db0f]Pizza[/b:d1d695db0f] Fruitige jonge Italiaanse rode (Salice Salentino of Siciliaanse Nero d' Avola), een Rioja Crianza of jonge Australische Shiraz. Kaapse, Australische of Chileense blends (mengeling Cabernet/Shiraz of Merlot). [b:d1d695db0f]Ribbetjes[/b:d1d695db0f] Zie BBQ en Mixed Grill. Indien gemarineerd: eerder de voorkeur geven aan vlotte rode wijnsoorten type Chianti (Sangiovese) of Zuid-Italiaans (Puglia), Rioja (of Tempranillo), of Portugese Douro of Alentejo. [b:d1d695db0f]Rode Poon (Rouget):[/b:d1d695db0f] Chianti Classico of andere Toscaanse wijnen met overwegend sangiovese-druif, Portugese rode wijnen (Tourriga Naçional), Pinot Noir [b:d1d695db0f]Rundscarpaccio[/b:d1d695db0f] De betere Toscaanse Sangiovese, een goede Spaanse Reserva of belegen Portugese Douro. [b:d1d695db0f]Risotto met zeevruchten [/b:d1d695db0f]Italiaanse Pinot Grigio, jeugdige witte Graves of Sémillon, witte Languedoc of witte Côtes du Rhône. [b:d1d695db0f]Schapenbout (met look)[/b:d1d695db0f] Een stevige rode wijn type Côtes-du-Rhône, Languedoc-Roussillon of een kruidige Shiraz uit de Nieuwe Wereld. [b:d1d695db0f]Spaghetti alla Carbonara (met stukjes ham of spek in roomsaus)[/b:d1d695db0f] Een Chianti of Montepulciano d'Abruzzo, of rode Loirewijn: Bourgueil, Saumur-Champigny, Chinon. [b:d1d695db0f]Spaghetti al pesto[/b:d1d695db0f] Zie Pasta met basilicum [b:d1d695db0f]Spaghetti Bolognaise[/b:d1d695db0f] Rode Zuid-Italiaanse of Siciliaanse wijn, een Bulgaarse rode wijn of een jonge Chianti. Een Zinfandel ook. [b:d1d695db0f]Steak van rundsvlees[/b:d1d695db0f] Een goede Bordeaux, een Chileense Cabernet-Sauvignon of Carmenère, een Crozes-Hermitage of andere noordelijke Côtes-du-Rhône of een Australische Shiraz. [b:d1d695db0f]Steak au poivre[/b:d1d695db0f] Een degelijke Madiran, een jonge, pittige Côtes du Rhône, een Barbaresco of Tempranillo. [b:d1d695db0f]Stoemp[/b:d1d695db0f] Zie Worst met stoemp [b:d1d695db0f]Stoofvlees (runds) op zijn Vlaams[/b:d1d695db0f] Wanneer u geen trappist bij de stoofpot giet kan u genieten van een lichte Côtes du Rhône, Madiran, een jonge Languedoc, een Roussillon of een Australische Shiraz. [b:d1d695db0f]Stoofvlees (runds) met mosterdsaus[/b:d1d695db0f] Zie Mosterdsaus [b:d1d695db0f]Struisvogel[/b:d1d695db0f] Cabernet-Sauvignon, Bordeaux Cru Bourgeois, Rioja Crianza. [b:d1d695db0f]Sushi[/b:d1d695db0f] Een goede witte Sancerre of fijne Pouilly-Fumé, een droge Riesling of witte Arbois. Een droge Sherry ook. [b:d1d695db0f]Tarbot[/b:d1d695db0f] Goede Meursault of Puligny-Montrachet, of witte topwijnen Spanje of uit de Nieuwe Wereld [b:d1d695db0f]Tarbot met ganzenlever[/b:d1d695db0f] rode Graves of Pessac-Léognan (elegante rode wijn met toch voldoende kracht). [b:d1d695db0f]Tong (zeetong)[/b:d1d695db0f] Verdient zeer goede witte. Bvb. Goede Saint-Véran, Meursault of elegante Chardonnay uit de Nieuwe Wereld (niet te veel houtlagering). [b:d1d695db0f]Tonijn gegrild met kalfsjus[/b:d1d695db0f] Brunello di Montalcino, droge krachtige Spaanse of Italiaanse roséwijnen of een vlezige Pinot Noir. [b:d1d695db0f]Terrine van wild Spaanse reserva's[/b:d1d695db0f], een Zinfandel of Pinotgae Réserve. Ook vintage port is mogelijk. [b:d1d695db0f]Vissoorten met Dille[/b:d1d695db0f] Bij voorkeur Sauvignon-Blanc: Sancerre, Pouilly-Fumé of Touraine. [b:d1d695db0f]Waldorfsla[/b:d1d695db0f] Een Arbois of een Vin Jaune. Ook een Sherry Manzanilla of Sherry Amontillado [b:d1d695db0f]Wild gemarineerd[/b:d1d695db0f] Een mooie, belegen Bordeaux, Pomerol, Rioja Gran Reserva, een grote Italiaanse wijn of een top Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili [b:d1d695db0f]Witlof in hamrolletjes[/b:d1d695db0f] Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw Zeeland. Witte Loirewijn of Kaapse Chenin Blanc. [b:d1d695db0f]Worst met stoemp [/b:d1d695db0f]Een Madiran, Languedoc-Roussillon, Crozes-Hermitges of een jonge Zinfandel. [b:d1d695db0f]Zalmforel [/b:d1d695db0f]Goede Moezelwijn of Tokay-Pinot Gris. Mag zelfs een Spätlese zijn. Een fruitige witte Australiër of een lekkere schuimwijn kunnen ook. [b:d1d695db0f]Zalm gerookt[/b:d1d695db0f] Een goede droge Elzasser (Tokay Pinot Gris), Chablis, een Riesling Spätlese (of met exotische toets) of een fijne schuimwijn of Champagne. [b:d1d695db0f]Zalmsteak[/b:d1d695db0f] Elke droge witte wijn met voldoende rinsheid, bvb een witte Rioja of Spaanse Macabeu of Xarello, Sancerre of Nieuw-Zeelandse Sauvignon-Blanc [b:d1d695db0f]Zalm (vers)[/b:d1d695db0f] Goede witte Bourgogne (Chablis Grand Cru bvb.), top-Chardonnay uit Australië of Californië. [b:d1d695db0f]KAAS[/b:d1d695db0f] [b:d1d695db0f]Kaasschotels Algemeen:[/b:d1d695db0f] Doorgaans beter met een witte wijn dan een rode. Het type wijn hangt af van het type kaas. Een echte passe-partout wijn bestaat niet. Rode wijnen overstemmen meestal de kazen en passen best met witschimmelkazen. Een paar suggesties: [b:d1d695db0f]Brie (de Meaux)[/b:d1d695db0f] Laat zich begeleiden door een stevige Cahors, een Madiran of een andere Tannat-krachtpatser. Eventueel Chianti, Chteauneuf du Ppe of Bourgogne. [b:d1d695db0f]Camembert:[/b:d1d695db0f] Corbières, Bandol, CdRhône, Tannat-wijn of rode Bordeaux. [b:d1d695db0f]Chaume:[/b:d1d695db0f] Riesling, Gewürztraminer of zachte rode Bourgogne. [b:d1d695db0f]Comté[/b:d1d695db0f] Zie Mont-Jura. [b:d1d695db0f]Emmenthal:[/b:d1d695db0f] CdRhône of Shiraz-wijn. [b:d1d695db0f]Epoisses de Bourgogne:[/b:d1d695db0f] uitstekend met een Macon Charnay of ee n Meursault (is natuurlijk wel iets duurdere witte Bourgogne). [b:d1d695db0f]Explorateur[/b:d1d695db0f] Lekker met een (rode) St-Nicolas de Bourgeuil, een Chinon of andere lichte, frisse rode wijn. [b:d1d695db0f]Geitenkaas[/b:d1d695db0f] (Sainte-Maure de la Touraine) neem er een glaasje Champagne bij, of een goede Cava of Crémant. Ook droge witte is mogelijk: Sancerre, Riesling, Jurançon sec. [b:d1d695db0f]Gouda[/b:d1d695db0f] Te genieten met een Australische Shiraz, een Côtes du Rhône, Chianti of Gewürztraminer. [b:d1d695db0f]Gorgonzola[/b:d1d695db0f] perfect met een goede Tokay Pinot Gris. Ook een Gigondas, belegen Bordeaux of Barolo moet deze krachtmeting aankunnen. [b:d1d695db0f]Mancheco[/b:d1d695db0f] Sherry (amontillado), Tokaji Aszu. [b:d1d695db0f]Mont-Jura (type Comtékaas)[/b:d1d695db0f] best te genieten met een witte Arbois (Savagnindruif) of een Sherry Amontillado. Ook een Gewürztraminer is hier lekker bij. [b:d1d695db0f]Mozzarella[/b:d1d695db0f] Chablis, Orvieto, Pinot Grigio. [b:d1d695db0f]Parmezaanse (oude)[/b:d1d695db0f] Sangiovese, Chianti, Brunello, Rioja, Crozes-Hermitages of witte Bourgogne. [b:d1d695db0f]Stilton[/b:d1d695db0f] eerder denken aan een LBV Port of Vintage of een Cream Sherry. [b:d1d695db0f]St-Nectaire[/b:d1d695db0f] CdRhône of niet te belegen Merlot (bvb Fronsac). [b:d1d695db0f]Taleggio[/b:d1d695db0f] Een Italiaanse Soave of Chianti (Classico). [b:d1d695db0f]DESSERTEN[/b:d1d695db0f] Desserten (of zoete nagerechten) In zoete desserten worden vaak verschillende smaken gemengd (vb. ijs met fruit of vanillepudding met caramel). Om er de juiste wijn bij te kiezen moet u zelf uitmaken wat de dominante smaak is. Smaken de frambozen meer door dan het vanilleijs of is het andersom? Afhankelijk van deze balans kiest u uit de onderstaande lijst de geschikte wijn. [b:d1d695db0f]Aardbeien[/b:d1d695db0f] Banyuls (zoet rood), Monbazillac (zoet wit), Saumur-Champigny (fruitig rood), Spätburgunder (halfzoet rood) of Champagne (brut). [b:d1d695db0f]Abrikozen[/b:d1d695db0f] Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Coteaux du Layon (zoet wit) of Vin de Paille (halfzoet belegen wit). [b:d1d695db0f]Appeldesserten[/b:d1d695db0f] Pineau de Charentes (versterkt zoet wit), Vouvray (mousserend halfzoet), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Tokaji Aszú (zoet wit) of Vin de Paille (halfzoet belegen wit). [b:d1d695db0f]Banaandesserten[/b:d1d695db0f] Monbazillac (zoet wit), Muscat de Beaumes de Venise (zoet wit), Gewürztraminer Vendanges Tardives, (halfzoet wit) of Crémant de Bourgogne (mousserend droog wit). [b:d1d695db0f]Chocoladedesserten [/b:d1d695db0f]Banyuls (zoet rood), Pineau de Charentes (versterkt zoet wit), Sauternes (zoet wit), Vin Santo (ingedroogd halfzoet rood of rosé), schuimwijn uit Shiraz of Port. [b:d1d695db0f]Citroendesserten[/b:d1d695db0f] Sauternes (zoet wit), Vouvray (zoet wit of mousserend) of voor de liefhebbers, een belegen Hermitage (droog rood). [b:d1d695db0f]Crème Brûlée (en carameldesserten)[/b:d1d695db0f] Gaillac (zoet wit), Tokaji Aszú (zoet wit), Sauternes (zoet wit) of Champagne (demi-sec). [b:d1d695db0f]Frambozen[/b:d1d695db0f] Goede Beaujolais (fruitig rood), Saumur-Champigny (fruitig rood), Loupiac (zoet wit), Monbazillac (zoet wit), Barsac (zoet wit) of Sauternes (zoet wit). [b:d1d695db0f]Hazelnootdesserten[/b:d1d695db0f] Chenin Blanc (droog wit), Loupiac (zoet wit), Vin Santo (ingedroogd halfzoet rood of rosé) of Italiaanse Spumante (mousserend halfzoet). [b:d1d695db0f]Kaastaart[/b:d1d695db0f] Cadillac (zoet wit), Monbazillac (zoet wit), Coteaux du Layon (zoet wit), Pacherenc du Vic-Bilh (zoet wit) of Champagne (brut). [b:d1d695db0f]Kaneeldesserten[/b:d1d695db0f] Ste-Croix-du-Mont (zoet wit), Sauternes (zoet wit) of voor de Bourgogne-adepten een goede Côte de Nuits (droog rood). [b:d1d695db0f]Kersentaart[/b:d1d695db0f] Blanquette de Limoux (halfzoet pusserend), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Coteaux du Layon (zoet wit) of Riesling Beerenauslese (zoet wit). [b:d1d695db0f]Koffiedesserten[/b:d1d695db0f] Banyuls (zoet rood), Champagne (brut), een goede Côte de Nuits (droog rood). [b:d1d695db0f]Mandarijn- of sinaasappeldesserten[/b:d1d695db0f] Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Ste-Croix-du-Mont (zoet wit). [b:d1d695db0f]Pannekoeken [/b:d1d695db0f](zoete) Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Vouvray (zoet wit of mousserend), Muscat de Rivesaltes (zoet wit) of Champagne (demi-sec). [b:d1d695db0f]Roomijs[/b:d1d695db0f] zie vanilledesserten [b:d1d695db0f]Sorbets[/b:d1d695db0f] Pineau de Charentes (versterkt zoet wit) of Champagne (brut) [b:d1d695db0f]Tiramisu[/b:d1d695db0f] Banyuls (zoet rood), Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Sauternes (zoet wit), Champagne (brut), Italiaanse Passito (zoet wit) of Friulaanse Picolitto (moeilijk te vinden zoete witte). [b:d1d695db0f]Vanilledesserten en -ijs[/b:d1d695db0f] Arbois (droge rosé), witte Bergerac (droog wit) of Muscat de Rivesaltes (zoet wit). [b:d1d695db0f]Zwarte bessen en cassisdesserten[/b:d1d695db0f] Bergerac (droog wit), Muscat de Rivesaltes (zoet wit) of Rosé Champagne (brut),
--> menu recepten --> laatste --> per categorie --> alfabetisch --> zoeken extra --> links --> gastenboek --> info Welke wijn bij welk g

Bereiding

100 gerechten en de wijn die ze nog lekkerder maakt. Alfabetisch volgens gerecht. Zie onderaan voor nagerechten ( kaas en desserts). [b:d1d695db0f]Antipasto en voorgerechten met groenten[/b:d1d695db0f] Een witte Sancerre of Sauvignon-Blanc, een Italiaanse Soave of Pinot Grigio, een Silvaner of Chenin Blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (Steen). [b:d1d695db0f]Aperitief [/b:d1d695db0f]Mousseux Brut (Champagne, Crémants, Cava...), Sauvignon Blanc of Chenin Blanc met vrij hoge zuren in de afdronk (scherpt de honger aan). Een Sherry Fino of Manzanilla ook. Vermijd zoete of halfzoete witte wijnen en vooral Port, of u smaakt niets meer van de wijnen die volgen. [b:d1d695db0f]Aubergines met pasta en parmezaanse kaas[/b:d1d695db0f] Barbaresco (of zelfs een Barolo), goede Toscaanse rode wijn (Chianti, Sangiovese) of een Rosso de Montalcino zelfs een Brunello. Zinfandel of een Salice Salentino of Primitivo uit het Italiaanse Zuiden. [b:d1d695db0f]Basilicum[/b:d1d695db0f] Zie Pasta met basilicum/al pesto [b:d1d695db0f]BBQ, met grillmix van vis en vlees[/b:d1d695db0f] Lichte witte wijn type Chenin Blanc of Sauvignon Blanc, enigszins stevige droge Rosé of Arbois, fruitige lichte rode type Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil (eventueel licht koelen), Sangiovese (Rosso of Chianti classico). Bij kruidig vlees: lichte Côtes-du-Rhône of jonge Syrah uit Australië, Mourvèdre, Merlot of eventueel Cabernet-Sauvignon. Hoe beter het vlees, hoe edeler ook de wijn mag zijn. Bij rundsvlees grijpen we naar de betere Toscanen of Barbaresco's (of Barolo), naar een stevige Médoc (bvb. Pauillac), of een Côtes du Rhône van het noorden (Hermitage of Crozes-Hermitage, Côte Rôtie...) of een degelijke Australische Shiraz. Bij lam denken we aan goede Cabernet-Sauvignon, een Pinotage Reserve of een Spaanse Réserva. [b:d1d695db0f]Calamares (ringen of kleine inktvisjes)[/b:d1d695db0f] Een jonge Sauvignon-Blanc of een droge schuimwijn (Cava, Prosecco of Crémant 'Brut') [b:d1d695db0f]Carpaccio van tonijn of zwaardvis[/b:d1d695db0f] Een goede Sauvignon-Blanc (Sancerre, Pouilly Fumé, of de betere Nieuw-Zeelandse), een Riesling Trocken, een witte Graves of Pessac-Léognan of een Italiaanse Vernaccia (San Gimignano of andere) van topkwaliteit. [b:d1d695db0f]Carpaccio van gerookte zalm [/b:d1d695db0f]Een stevige eikgelagerde Chardonnay of Grüner Veltliner, een degelijke schuimwijn of Champagne Blanc de Blancs, de betere Riesling ook. [b:d1d695db0f]Carpaccio van rundsvlees[/b:d1d695db0f] zie rundscarpaccio. [b:d1d695db0f]Chorizo en pikante voorgerechten[/b:d1d695db0f] Stevige knapen zoals een Madiran of Cahors, een Malbec of Tannat uit Argentinië, een Tempranillo (Spanje), een Nero d' Avola (Sicilië), een noordelijke Côtes-du-Rhône of een Kaapse Pinotage. [b:d1d695db0f]Coq-au-Vin [/b:d1d695db0f]Idealiter een goede Pinot Noir (we durven het begrip degelijke Bourgogne niet uitspreken, want dan gaan we naar een prijsklasse van meer dan 25 euro), maar het zal ook smaken met een zuidelijke Côte-du-Rhône (Chteauneuf-du-Pape, Vacqueyras of Gigondas) of een kruidige (Australische) Shiraz. [b:d1d695db0f]Couscous[/b:d1d695db0f] Een stevige Languedoc, Roussillon of andere Midi-wijn, een jonge Côtes du Rhône van het Zuiden, een Cahors, een Portugese Douro of jonge Spaanse Tempranillo (Juven). Natuurlijk behoren ook rode Algerijnse of Marrokkaanse wijn tot de mogelijkheden. [b:d1d695db0f]Curryschotels[/b:d1d695db0f] zie Kerrieschotels [b:d1d695db0f]Duif [/b:d1d695db0f]Zowel noordelijke als zuidelijke Côtes-du-Rhône, Pinotage, Zinfandel, Chianti Classico of Barbaresco. [b:d1d695db0f]Eendenborstfilet [/b:d1d695db0f]Goede, belegen Haut-Médoc of Graves (rood). Een goede Cabernet-Sauvignon of een Carmenère Reserva uit Chili, een Barbaresco of helemaal top: een Brunello di Montalcino. [b:d1d695db0f]Eendenborstfilet met sinaasappelsaus [/b:d1d695db0f]Een rode Loire-wijn type Chinon, Bourgeuil of eventueel een rode Sancerre of Pinot Noir. Een Saint-Emilion Grand Cru of een rode Graves. In wit behoren ook een goede Gewürztraminer of een Riesling Auslese tot de mogelijkheden. [b:d1d695db0f]Everzwijnragout met groene pepersaus [/b:d1d695db0f]Kruidige wijnen zoals Australische Shiraz, de betere Côtes-du-Rhône (Crozes-Hermitage, Gigondas, Vacqueyras, Chteauneuf-du-Pape), Spaanse Reserva of belegen Australische Shiraz. Een Zuid-Afrikaanse Pinotage Réserve. Duurder: Brunello di Montalcino, Barolo. [b:d1d695db0f]Fazant gestoofd [/b:d1d695db0f]Eersteklasse rode Bordeaux (Pessac-Leognan, Haut-Médoc, Saint-Emilion, Pomerol), Bourgogne, of top-Merlot uit Chili of Zuid-Afrika. Eersteklasse Côtes-du-Rhône zoals Cornas, Hermitage, Côte Rotie of top-Gigondas. Ook een voortreffelijke Chileense Reserva Carmenère moet kunnen. Grote Spaanse (Ribera, Priorat, Rioja gran reserva) en Italiaanse wijn (Barolo, Brunello, Chianti Classico, wijnen uit de Maremma). Ook een goede Zuid-Afrikaanse Pinotage verdient aanbeveling. [b:d1d695db0f]Foie de volaille[/b:d1d695db0f] Een degelijke Toscaanse Sangiovese of Chianti Classico, jonge Merlots uit Chili, Canon-Fronsac of lichtere Pomerol. [b:d1d695db0f]Foie gras Klassiek:[/b:d1d695db0f] Sauternes, Barsac, Loupiac, Pacherenc-du-Vic-Bilh, maar deze zijn vaak te zoet wanneer er nog andere gerechten volgen. Een betere keuze is een degelijke Tokay Pinot Gris, Riesling Spätlese of een Gewürzstraminer Spätlese.Een Hongaarse Tokaji 3 à 4 puttonyos. [b:d1d695db0f]Forel[/b:d1d695db0f] De betere Riesling, maar niet te exotisch. Een lichtere Chardonnay (Mconnais of Chileens), zonder houtlagering. [b:d1d695db0f]Geitenkaas (warm) in slaatje [/b:d1d695db0f](crottin de chavignol): Arbois-wijn (savagnin-druif) of een Sherry Amontillado [b:d1d695db0f]Gember [/b:d1d695db0f]Gerechten waarin gember een belangrijke rol speelt kunnen het best vinden met een goede Riesling. Verder ook Tokay Pinot Gris, Viognier of Gewürztraminer. [b:d1d695db0f]Gerookte zalm [/b:d1d695db0f]Zie Zalm gerookt [b:d1d695db0f]Groententaart[/b:d1d695db0f] Jonge Bordeaux, Beaujolais Villages, een Rosso Molise of Nero d' Avola, een jonge witte Graves of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. [b:d1d695db0f]Haantje in wijn [/b:d1d695db0f]Zie Coq-au-Vin. [b:d1d695db0f]Ham, rauw, gerookt en charcuterie[/b:d1d695db0f] Jonge Spaanse Tempranillo of jonge Italiaanse wijn (Bardolino, Rosso Molise, Nero d' Avola), Beaujolais, Chinon of Bourgeuil, stevige Rosé (Lirac, Tavel of Arbois). [b:d1d695db0f]Hazenpeper [/b:d1d695db0f]Eerder jonge Bordeaux, een zuidelijke Côtes-du-Rhône. Ook een Chileense Cabernet-Sauvignon Reserva of een Spaanse Rioja Reserva. [b:d1d695db0f]Kaasschotels[/b:d1d695db0f] Zie het apart luikje kaas helemaal beneden. [b:d1d695db0f]Kabeljauw[/b:d1d695db0f] Viognier of witte Côtes du Rhône, Duitse Kabinett of Spätlese trocken, goede witte Graves of lichtere witte Chardonnay's (geen Australische). Gekoelde rode wijn (Chinon, Bourgueil, Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe wereld). [b:d1d695db0f]Kalfgebraad of -koteletjes[/b:d1d695db0f] Merlotwijnen (Nieuwe wereld of Pomerol, Saint-Emilion en satellietgemeenten), mooie versmolten wijnen zoals een rode Graves of Margaux, een Rioja Reserva of een goede droge Riesling. [b:d1d695db0f]Kalfsblanket[/b:d1d695db0f] Volle Sauvignon Blanc-wijnen (Nieuwe wereld), witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, Chardonnay. Rode Sancerre of lichte Pinot Noir (Elzas, Italiaanse pinot nero of Duiste Spätburgunder). [b:d1d695db0f]Kalkoengebraad[/b:d1d695db0f] Beaujolais, Chteauneuf-du-Pape, Pinot Noir of Californische Zinfandel. Idem met sinaasappelsaus Eerder lichte Bordeaux, een satellietwijn van Saint-Emilion of een rode Loirewijn (Chinon, Bourgeuil,...). Ook een kruidige Gewürztraminer (Granc Cru of Spätlese) is hier op zijn plaats. [b:d1d695db0f]Kerrieschotels[/b:d1d695db0f] Een Viognier of halfzoete witte (vb een Kaapse Gewürztraminer of Duitse Riesling Auslese). Een Beaujolais ook. [b:d1d695db0f]Kip gebraden[/b:d1d695db0f] Een Beaujolais, een rode Loirewijn (Saumur-Champigny, Chinon, Bourgueil) of een fruitige Chardonnay uit Californië of de Nieuwe Wereld. [b:d1d695db0f]Kip of gevogelte met Dragon[/b:d1d695db0f] Zeker geen rode wijnen: liefst Viognier, Riesling of Muscat en Nieuw-Zeelandse Sauvignon. [b:d1d695db0f]Kip op zijn Indonesisch (met citroengras)[/b:d1d695db0f] Schitterend met Sauvignon Blanc uit Sancerre en Nieuw-Zeeland of een Viognier. [b:d1d695db0f]Konijn gestoofd [/b:d1d695db0f]Een zuidelijke Côtes-du-Rhône, een Latijns-Amerikaanse Carmenère of Torrontes of een kruidige Australische Shiraz (zeker wanneer gedroogd fruit wordt toegevoegd). [b:d1d695db0f]Konijn met mosterdsaus [/b:d1d695db0f]Zie Mosterdsaus [b:d1d695db0f]Krab[/b:d1d695db0f] Fijne droge Riesling uit Elzas, Rheinpfalz, Californië, Zuid-Afrika of Australië. Of Viognier (Condrieu of Chäteau Grillet voor wie er 800 fr of meer voor over heeft). [b:d1d695db0f]Kreeft [/b:d1d695db0f]Een gulle, belegen chardonnay uit Bourgogne, Californië of Australië. Kreeft met gembersaus Gewürztraminer, Tokay Pinot Gris, Riesling Spätlese of andere kruidige witte wijnen. [b:d1d695db0f]Kwartel[/b:d1d695db0f] Belegen St-Emilion, Barolo of een Pinot Noir (als het kan een degelijke Bourgogne). Ook een glaasje vintage-champagne (met meestal veel Pinot Noir) behoort tot de mogelijkheden. [b:d1d695db0f]Lamskoteletjes [/b:d1d695db0f]Een goede rode wijn type Cabernet-Sauvignon (Haut-Médoc, Pessac-Léognan of topwijn uit Nieuwe Wereld), Pomerol, Barolo, Brunello de Montalcino of de betere rode Rioja. [b:d1d695db0f]Lamsgebraad (gigot met look)[/b:d1d695db0f] Een stevige rode wijn type Côtes-du-Rhône, Languedoc-Roussillon, een Spaanse Garnacha of een kruidige Shiraz uit de Nieuwe Wereld. [b:d1d695db0f]Lamscarré's [/b:d1d695db0f]zie lamskoteletjes. [b:d1d695db0f]Lasagne Bolognaise[/b:d1d695db0f] Rode Zuid-Italiaanse (Rosso Molise, Salice Salentino) of Siciliaanse wijn (Nero d'Avola), Molpulciano d'Abruzzo, Rosso Conero, een Bulgaarse rode wijn of een jonge Chianti of Beaujolais. Een Zinfandel of Côtes du Rhône. Met wit (zeker aan te raden indien romige kaassaus): Orvieto of Sauvigon Blanc. [b:d1d695db0f]Lever[/b:d1d695db0f] Een Beaujolais-Villages, een rode Sancerre of St-Nicolas-de-Bourgueil, een noordelijke Côtes du Rhône (St-Joseph of Crozes-Hermitage). [b:d1d695db0f]Lotte met prei en roomsaus[/b:d1d695db0f] Steengoede witte Pessac-Léognan (of Graves) of de betere Chardonnay uit Australië, Zuid-Afrika of Californië. Een top-sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland ook. [b:d1d695db0f]Mixed Grill (op de BBQ)[/b:d1d695db0f] lichte Chianti of jonge Tempranillo (Spanje), zachte Pinot Noir uit Chili of de Elzas, of licht gekoelde Cabernet Franc met appellation Saumur-Champigny, Chinon of Bourgeuil. Wie niet bang is voor de man met de alcoholhamer en een Bob achter de hand heeft: probeer een Californische Zinfandel of een Kaapse Syrah of Pinotage. [b:d1d695db0f]Mosselen[/b:d1d695db0f] Een jonge witte Bordeaux (entre-deux-mers), Muscadet of een frisse Duitse of Luxemburgse droge wijn (Moezel, Rheingau). [b:d1d695db0f]Mosterdsaus (bij rundsstoofvlees of konijn)[/b:d1d695db0f] Zachte Pinot Noir (Sancerre, Elzas of Chili) of een jonge Languedoc. In de zomer: Tavel rosé of witte Côtes de Provence. [b:d1d695db0f]Niertjes[/b:d1d695db0f] Goede Bordeaux, Pomerol, Toscaanse Sangiovese, Rioja Reserva of een belegen Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili. Een degelijke Roussillon-Villages ook. [b:d1d695db0f]Oesters[/b:d1d695db0f] Champagne, een Muscadet sur Lie, een lichte, houtloze en mineraalrijke chardonnay, type Chablis of Pouliiy-Fuissé. Ossobuco (kalfsschenkel) Betere Chianti (Classico), Barbera (d' Alba en d' Asti), een Rioja Reserva, Californische of Chileense Cabernet-Sauvignon. Een Chileense Carmenère Reserva. [b:d1d695db0f]Pasta met Basilicum (al pesto)[/b:d1d695db0f] Jonge witte Bordeaux of Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika of Chili. Rode Loirewijnen (Chinon, St-Nicolas-de-Bourgeuil) ook. [b:d1d695db0f]Pasta con funghi (paddestoelen)[/b:d1d695db0f] Shiraz (Nieuwe Wereld), Chteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Sangiovese-wijnen (Chianti, Rosso of Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano of IGT wijnen met dominantie van Sangiovese). [b:d1d695db0f]Pasta met Zeevruchten[/b:d1d695db0f] Witte Languedoc op basis van Grenache Blanc, iets vollere Sauvignon-Blanc uit Chili (Reserva-type), Nieuw-Zeeland of de Loirestreek (vb. Pouilly Fumé of Sancerre). [b:d1d695db0f]Pté, Boerenpastei[/b:d1d695db0f] Lichtere witte Bourgogne (Mcon) of Chablis, witte Graves of Californische of Kaapse Fumé Blanc. [b:d1d695db0f]Pensen (wit/zwart) met rode kool[/b:d1d695db0f] Niet ideaal bij wijn, maar als u aandringt: een eenvoudige, maar kruidige Tokay Pinot Gris of Gewürztraminer uit de Elzas. Een witte Côtes de Provence of een Grenache Blanc (Languedoc). Een jonge rode Côtes du Rhône, Côtes de Provence of Shiraz. [b:d1d695db0f]Pizza[/b:d1d695db0f] Fruitige jonge Italiaanse rode (Salice Salentino of Siciliaanse Nero d' Avola), een Rioja Crianza of jonge Australische Shiraz. Kaapse, Australische of Chileense blends (mengeling Cabernet/Shiraz of Merlot). [b:d1d695db0f]Ribbetjes[/b:d1d695db0f] Zie BBQ en Mixed Grill. Indien gemarineerd: eerder de voorkeur geven aan vlotte rode wijnsoorten type Chianti (Sangiovese) of Zuid-Italiaans (Puglia), Rioja (of Tempranillo), of Portugese Douro of Alentejo. [b:d1d695db0f]Rode Poon (Rouget):[/b:d1d695db0f] Chianti Classico of andere Toscaanse wijnen met overwegend sangiovese-druif, Portugese rode wijnen (Tourriga Naçional), Pinot Noir [b:d1d695db0f]Rundscarpaccio[/b:d1d695db0f] De betere Toscaanse Sangiovese, een goede Spaanse Reserva of belegen Portugese Douro. [b:d1d695db0f]Risotto met zeevruchten [/b:d1d695db0f]Italiaanse Pinot Grigio, jeugdige witte Graves of Sémillon, witte Languedoc of witte Côtes du Rhône. [b:d1d695db0f]Schapenbout (met look)[/b:d1d695db0f] Een stevige rode wijn type Côtes-du-Rhône, Languedoc-Roussillon of een kruidige Shiraz uit de Nieuwe Wereld. [b:d1d695db0f]Spaghetti alla Carbonara (met stukjes ham of spek in roomsaus)[/b:d1d695db0f] Een Chianti of Montepulciano d'Abruzzo, of rode Loirewijn: Bourgueil, Saumur-Champigny, Chinon. [b:d1d695db0f]Spaghetti al pesto[/b:d1d695db0f] Zie Pasta met basilicum [b:d1d695db0f]Spaghetti Bolognaise[/b:d1d695db0f] Rode Zuid-Italiaanse of Siciliaanse wijn, een Bulgaarse rode wijn of een jonge Chianti. Een Zinfandel ook. [b:d1d695db0f]Steak van rundsvlees[/b:d1d695db0f] Een goede Bordeaux, een Chileense Cabernet-Sauvignon of Carmenère, een Crozes-Hermitage of andere noordelijke Côtes-du-Rhône of een Australische Shiraz. [b:d1d695db0f]Steak au poivre[/b:d1d695db0f] Een degelijke Madiran, een jonge, pittige Côtes du Rhône, een Barbaresco of Tempranillo. [b:d1d695db0f]Stoemp[/b:d1d695db0f] Zie Worst met stoemp [b:d1d695db0f]Stoofvlees (runds) op zijn Vlaams[/b:d1d695db0f] Wanneer u geen trappist bij de stoofpot giet kan u genieten van een lichte Côtes du Rhône, Madiran, een jonge Languedoc, een Roussillon of een Australische Shiraz. [b:d1d695db0f]Stoofvlees (runds) met mosterdsaus[/b:d1d695db0f] Zie Mosterdsaus [b:d1d695db0f]Struisvogel[/b:d1d695db0f] Cabernet-Sauvignon, Bordeaux Cru Bourgeois, Rioja Crianza. [b:d1d695db0f]Sushi[/b:d1d695db0f] Een goede witte Sancerre of fijne Pouilly-Fumé, een droge Riesling of witte Arbois. Een droge Sherry ook. [b:d1d695db0f]Tarbot[/b:d1d695db0f] Goede Meursault of Puligny-Montrachet, of witte topwijnen Spanje of uit de Nieuwe Wereld [b:d1d695db0f]Tarbot met ganzenlever[/b:d1d695db0f] rode Graves of Pessac-Léognan (elegante rode wijn met toch voldoende kracht). [b:d1d695db0f]Tong (zeetong)[/b:d1d695db0f] Verdient zeer goede witte. Bvb. Goede Saint-Véran, Meursault of elegante Chardonnay uit de Nieuwe Wereld (niet te veel houtlagering). [b:d1d695db0f]Tonijn gegrild met kalfsjus[/b:d1d695db0f] Brunello di Montalcino, droge krachtige Spaanse of Italiaanse roséwijnen of een vlezige Pinot Noir. [b:d1d695db0f]Terrine van wild Spaanse reserva's[/b:d1d695db0f], een Zinfandel of Pinotgae Réserve. Ook vintage port is mogelijk. [b:d1d695db0f]Vissoorten met Dille[/b:d1d695db0f] Bij voorkeur Sauvignon-Blanc: Sancerre, Pouilly-Fumé of Touraine. [b:d1d695db0f]Waldorfsla[/b:d1d695db0f] Een Arbois of een Vin Jaune. Ook een Sherry Manzanilla of Sherry Amontillado [b:d1d695db0f]Wild gemarineerd[/b:d1d695db0f] Een mooie, belegen Bordeaux, Pomerol, Rioja Gran Reserva, een grote Italiaanse wijn of een top Cabernet-Sauvignon uit Californië, Zuid-Afrika of Chili [b:d1d695db0f]Witlof in hamrolletjes[/b:d1d695db0f] Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw Zeeland. Witte Loirewijn of Kaapse Chenin Blanc. [b:d1d695db0f]Worst met stoemp [/b:d1d695db0f]Een Madiran, Languedoc-Roussillon, Crozes-Hermitges of een jonge Zinfandel. [b:d1d695db0f]Zalmforel [/b:d1d695db0f]Goede Moezelwijn of Tokay-Pinot Gris. Mag zelfs een Spätlese zijn. Een fruitige witte Australiër of een lekkere schuimwijn kunnen ook. [b:d1d695db0f]Zalm gerookt[/b:d1d695db0f] Een goede droge Elzasser (Tokay Pinot Gris), Chablis, een Riesling Spätlese (of met exotische toets) of een fijne schuimwijn of Champagne. [b:d1d695db0f]Zalmsteak[/b:d1d695db0f] Elke droge witte wijn met voldoende rinsheid, bvb een witte Rioja of Spaanse Macabeu of Xarello, Sancerre of Nieuw-Zeelandse Sauvignon-Blanc [b:d1d695db0f]Zalm (vers)[/b:d1d695db0f] Goede witte Bourgogne (Chablis Grand Cru bvb.), top-Chardonnay uit Australië of Californië. [b:d1d695db0f]KAAS[/b:d1d695db0f] [b:d1d695db0f]Kaasschotels Algemeen:[/b:d1d695db0f] Doorgaans beter met een witte wijn dan een rode. Het type wijn hangt af van het type kaas. Een echte passe-partout wijn bestaat niet. Rode wijnen overstemmen meestal de kazen en passen best met witschimmelkazen. Een paar suggesties: [b:d1d695db0f]Brie (de Meaux)[/b:d1d695db0f] Laat zich begeleiden door een stevige Cahors, een Madiran of een andere Tannat-krachtpatser. Eventueel Chianti, Chteauneuf du Ppe of Bourgogne. [b:d1d695db0f]Camembert:[/b:d1d695db0f] Corbières, Bandol, CdRhône, Tannat-wijn of rode Bordeaux. [b:d1d695db0f]Chaume:[/b:d1d695db0f] Riesling, Gewürztraminer of zachte rode Bourgogne. [b:d1d695db0f]Comté[/b:d1d695db0f] Zie Mont-Jura. [b:d1d695db0f]Emmenthal:[/b:d1d695db0f] CdRhône of Shiraz-wijn. [b:d1d695db0f]Epoisses de Bourgogne:[/b:d1d695db0f] uitstekend met een Macon Charnay of ee n Meursault (is natuurlijk wel iets duurdere witte Bourgogne). [b:d1d695db0f]Explorateur[/b:d1d695db0f] Lekker met een (rode) St-Nicolas de Bourgeuil, een Chinon of andere lichte, frisse rode wijn. [b:d1d695db0f]Geitenkaas[/b:d1d695db0f] (Sainte-Maure de la Touraine) neem er een glaasje Champagne bij, of een goede Cava of Crémant. Ook droge witte is mogelijk: Sancerre, Riesling, Jurançon sec. [b:d1d695db0f]Gouda[/b:d1d695db0f] Te genieten met een Australische Shiraz, een Côtes du Rhône, Chianti of Gewürztraminer. [b:d1d695db0f]Gorgonzola[/b:d1d695db0f] perfect met een goede Tokay Pinot Gris. Ook een Gigondas, belegen Bordeaux of Barolo moet deze krachtmeting aankunnen. [b:d1d695db0f]Mancheco[/b:d1d695db0f] Sherry (amontillado), Tokaji Aszu. [b:d1d695db0f]Mont-Jura (type Comtékaas)[/b:d1d695db0f] best te genieten met een witte Arbois (Savagnindruif) of een Sherry Amontillado. Ook een Gewürztraminer is hier lekker bij. [b:d1d695db0f]Mozzarella[/b:d1d695db0f] Chablis, Orvieto, Pinot Grigio. [b:d1d695db0f]Parmezaanse (oude)[/b:d1d695db0f] Sangiovese, Chianti, Brunello, Rioja, Crozes-Hermitages of witte Bourgogne. [b:d1d695db0f]Stilton[/b:d1d695db0f] eerder denken aan een LBV Port of Vintage of een Cream Sherry. [b:d1d695db0f]St-Nectaire[/b:d1d695db0f] CdRhône of niet te belegen Merlot (bvb Fronsac). [b:d1d695db0f]Taleggio[/b:d1d695db0f] Een Italiaanse Soave of Chianti (Classico). [b:d1d695db0f]DESSERTEN[/b:d1d695db0f] Desserten (of zoete nagerechten) In zoete desserten worden vaak verschillende smaken gemengd (vb. ijs met fruit of vanillepudding met caramel). Om er de juiste wijn bij te kiezen moet u zelf uitmaken wat de dominante smaak is. Smaken de frambozen meer door dan het vanilleijs of is het andersom? Afhankelijk van deze balans kiest u uit de onderstaande lijst de geschikte wijn. [b:d1d695db0f]Aardbeien[/b:d1d695db0f] Banyuls (zoet rood), Monbazillac (zoet wit), Saumur-Champigny (fruitig rood), Spätburgunder (halfzoet rood) of Champagne (brut). [b:d1d695db0f]Abrikozen[/b:d1d695db0f] Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Coteaux du Layon (zoet wit) of Vin de Paille (halfzoet belegen wit). [b:d1d695db0f]Appeldesserten[/b:d1d695db0f] Pineau de Charentes (versterkt zoet wit), Vouvray (mousserend halfzoet), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Tokaji Aszú (zoet wit) of Vin de Paille (halfzoet belegen wit). [b:d1d695db0f]Banaandesserten[/b:d1d695db0f] Monbazillac (zoet wit), Muscat de Beaumes de Venise (zoet wit), Gewürztraminer Vendanges Tardives, (halfzoet wit) of Crémant de Bourgogne (mousserend droog wit). [b:d1d695db0f]Chocoladedesserten [/b:d1d695db0f]Banyuls (zoet rood), Pineau de Charentes (versterkt zoet wit), Sauternes (zoet wit), Vin Santo (ingedroogd halfzoet rood of rosé), schuimwijn uit Shiraz of Port. [b:d1d695db0f]Citroendesserten[/b:d1d695db0f] Sauternes (zoet wit), Vouvray (zoet wit of mousserend) of voor de liefhebbers, een belegen Hermitage (droog rood). [b:d1d695db0f]Crème Brûlée (en carameldesserten)[/b:d1d695db0f] Gaillac (zoet wit), Tokaji Aszú (zoet wit), Sauternes (zoet wit) of Champagne (demi-sec). [b:d1d695db0f]Frambozen[/b:d1d695db0f] Goede Beaujolais (fruitig rood), Saumur-Champigny (fruitig rood), Loupiac (zoet wit), Monbazillac (zoet wit), Barsac (zoet wit) of Sauternes (zoet wit). [b:d1d695db0f]Hazelnootdesserten[/b:d1d695db0f] Chenin Blanc (droog wit), Loupiac (zoet wit), Vin Santo (ingedroogd halfzoet rood of rosé) of Italiaanse Spumante (mousserend halfzoet). [b:d1d695db0f]Kaastaart[/b:d1d695db0f] Cadillac (zoet wit), Monbazillac (zoet wit), Coteaux du Layon (zoet wit), Pacherenc du Vic-Bilh (zoet wit) of Champagne (brut). [b:d1d695db0f]Kaneeldesserten[/b:d1d695db0f] Ste-Croix-du-Mont (zoet wit), Sauternes (zoet wit) of voor de Bourgogne-adepten een goede Côte de Nuits (droog rood). [b:d1d695db0f]Kersentaart[/b:d1d695db0f] Blanquette de Limoux (halfzoet pusserend), Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Coteaux du Layon (zoet wit) of Riesling Beerenauslese (zoet wit). [b:d1d695db0f]Koffiedesserten[/b:d1d695db0f] Banyuls (zoet rood), Champagne (brut), een goede Côte de Nuits (droog rood). [b:d1d695db0f]Mandarijn- of sinaasappeldesserten[/b:d1d695db0f] Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Ste-Croix-du-Mont (zoet wit). [b:d1d695db0f]Pannekoeken [/b:d1d695db0f](zoete) Clairette de Die Tradition (halfzoet mousserend), Vouvray (zoet wit of mousserend), Muscat de Rivesaltes (zoet wit) of Champagne (demi-sec). [b:d1d695db0f]Roomijs[/b:d1d695db0f] zie vanilledesserten [b:d1d695db0f]Sorbets[/b:d1d695db0f] Pineau de Charentes (versterkt zoet wit) of Champagne (brut) [b:d1d695db0f]Tiramisu[/b:d1d695db0f] Banyuls (zoet rood), Muscat de Rivesaltes (zoet wit), Sauternes (zoet wit), Champagne (brut), Italiaanse Passito (zoet wit) of Friulaanse Picolitto (moeilijk te vinden zoete witte). [b:d1d695db0f]Vanilledesserten en -ijs[/b:d1d695db0f] Arbois (droge rosé), witte Bergerac (droog wit) of Muscat de Rivesaltes (zoet wit). [b:d1d695db0f]Zwarte bessen en cassisdesserten[/b:d1d695db0f] Bergerac (droog wit), Muscat de Rivesaltes (zoet wit) of Rosé Champagne (brut),
Welke wijn bij welk gerecht is een recept van Jerryke's Cuisine

Receptenzoeker

-->
Welke wijn bij welk gerecht is een recept van Jerryke's Cuisine

Dit vind je misschien ook lekker

Macaronischoteltje uit de oven
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Herfstige farfalle met salami en kikkererwten
30 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Paprikarijst met shoarmavlees
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Aardappelschotel met geitenkaas
10 min Hoofdgerecht
Bekijk recept

Geitenkaastaartje met rode biet
20 min Voorgerecht
Bekijk recept
Broccolisoep ( of welke soep dan ook ) in een
25 min Voorgerecht
Bekijk recept
Welke wijn bij welk gerecht
0 min
Bekijk recept
Donker Duits Brood
Langer dan 2 uur - Voorgerecht
Bekijk recept