Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in visbouillon in 15 min. gaarkoken. Met staafmixer of keukenmachine heel kort pureren (als machine te lang draait wordt saus taai). Saus verdunnen met wat extra bouillon, tot roomdikte. Boter erdoor roeren. Oven voorverwarmen op 150 °C. Spek op bakplaat leggen en in oven in 15 min. droog en krokant uitbakken. Spek met keukenpapier droogdeppen en vetste stukken verwijderen, zodat krokante deel overblijft. Spek door zeef fijnwrijven. Sjalot pellen, fijnsnipperen en in 2 el olie fruiten en afblussen met vleesbouillon en helft van appelsap. Vocht tot 8 el (ca. 125 ml) laten inkoken. Olijven fijnhakken en door sjalot roeren. Gembersiroop, azijn en 2 el olie toevoegen en tot dressing kloppen. Zuurkool verwarmen met rest van appelsap, laurier en jeneverbes. Bloem op plat bord strooien. Kabeljauw aan beide zijden bestrooien met zout en peper en 1 kant in bloem drukken. In koekenpan met antiaanbaklaag 2 el olie verhitten. Vis in 4-5 min. op bebloemde kant krokant en bruin bakken, met spatel voorzichtig omdraaien en nog 1 min. op andere zijde bakken. Intussen aardappelsaus heel zachtjes verwarmen. Op vier warme borden 'spiegel' van saus maken: kwart van aardappelsaus in midden scheppen en met lepel tot cirkel uitstrijken. Spekgruis erover strooien. Zuurkool met schuimspaan uit pan nemen en goed laten uitlekken. Laurier en jeneverbes verwijderen. Op elk bord kwart van zuurkool draperen. Kabeljauw op zuurkool leggen en (aan tafel) olijvenvinaigrette over kabeljauw scheppen.
Gebakken kabeljauw met zuurkool,aardappelsaus en g is een recept van Jerryke's Cuisine