3 Maak de kalkoen/kapoen schoon en verwijder de ingewanden
4 Besprenkel zowel binnen als buiten de kalkoen met zout en peper
5 Was de ingewanden zorgvuldig en snij ze in kleine stukjes
6 Verwarm de oven op 230° Celsius
7 fruit de uien in olie
8 Voeg de ingewanden en het gehakt toe, blijf roeren tot het lichtbruin is
9 Voeg peper, zout, laurierblad, tomaten, wijn en water toe. Roer alles goed om 1
0 Dek af en laat 20 à 25 minuutjes sudderen, tot bijna alle vloeistof is geabsorbeerd 1
1 Roer er de pijnboompitten, rijst en kastanjes door en haal van het vuur 1
2 Steek de vulling in de kalkoen en bind deze vast 1
3 Vet de kalkoen in met olijfolie 1
4 Plaats in een braadslede en dek af met zilverpapier 1
5 Verminder de oven tot 175 graden 1
6 Laat de kalkoen minstens 3 uur in de oven (of 3,5 afhankelijk van het gewicht) 1
7 Elke 45 tot 60 minuten bestrijk je de kalkoen met het sap 1
8 Voeg water toe indien het sap opraakt 1
9 Haal folie weg twintig minuten voor het einde zodat de kalkoen kan bruinen 2
0 Test met een voedselthermometer: de ideale temperatuur moet tussen dij en lichaam zo'n 90° celsius zijn. Opgelet: de bereidingstijd van een kalkoen bedraagt zo'n drie à vier uur.