Kook de macaroni gaar in een pot met ruim voldoende kokend gezouten water en laat uitlekken in een zeef. Kook de doperwtjes in enkele minuten gaar in gezouten water. Snipper de sjalotjes, snijd de ham in blokjes, borstel de champignons schoon en halveer ze. Verhit 25 gr boter in een pan, fruit hierin de sjalotjes en doe er vervolgens de champions bij. Verhit 25 gr boter in een andere pan en voeg de bloem toe. Leng dit laatste aan met de roomwaarin de eieren losgeroerd zijn. Roer het championmengsel erdoor, en breng op smaak met peper en zout en de chilisaus. Warm de oven voor op 175°C, meng de macaronie met de doperwten en de ham en schep het championmengsel en de helft van de geraspte kaas erdoor. Doe het geheel in een ingevette ovenschotel en bestrooi met de rest van de kaas en het paneermeel. Leg hier en daar een klontje boter, en zet de schotel 15 tot 20 minuten in de oven.