Snijd de goed gewassen prei in stukken van 6 cm en kook ze in weinig water met zout in 10-15 minuten gaar.Giet ze af en laat ze uitlekken.Leg ze in een vuurvaste schotel.Maak een béchamelsaus.Roer 1/3 van de kaas door de saus.Giet de saus over de groente en strooi de overige kaas erover.Verdeel er wat klontjes boter over.Schuif de schotel 5 minuten in de voorverwarmde hete oven of onder de hete grill.Dien het gerecht op zodra de kaas is gesmolten. Béchamelsaus (basisrecept voor witte saus) 35 gr boter, 30 gr bloem, 1/2 liter melk, mespuntje zout, mespunt witte peper, mespunt gemalen nootmuskaat Laat de boter in een steelpan smelten en roer de bloem erdoor.Roer het mengsel glad en voeg dan pas al roerend geleidelijk de melk erbij.Roer tot de saus mooi dik en glad is en laat haar 3 minuten zachtjes doorkoken.Voeg naar smaak zout,peper en nootmuskaat toe.Deze basissaus dient als uitgangspunt voor tal van andere sauzen.