Bereiding
- Schil de aardappelen en was ze. Pel en snipper het sjalotje voor de saus. Snijd de vis in stukken en pureer de vis in de keukenmachine of hak de vis met een groot mes heel fijn. Meng een weinig zout, het citroensap en de room er goed door. Klop het eiwit goed los en spatel het door de vispuree. Laat de puree minstens 1 uur in de koelkast opstijven. Meng door 1/3 deel in de puree 1 1/2 eetlepel peterselie. Verdeel de helft van het vismengsel over 4 kleine gladde puddingvormpje, of kopjes. Verdeel hierover de puree met peterselie en tenslotte de rest van het vismengsel.
- Kook voor de saus het fijngehakte sjalotje met de wijn, vermouth en bouillon in tot er ca. 1 dl over is. Zeef dit vocht. Voeg de room toe en kook dit weer tot ca. de helft in. - Verwarm de oven voor op 180C. Zet de vormpjes in een braadslede en vul de braadslede met kokend water. Laat de vis in ca. 25 minuten in het midden van de oven gaar worden, Kook intussen de aardappelen in 20 minuten in weinig water met zout gaar.
- Haal de vispatees uit de oven en laat ze even staan. Breng de saus met de rest van de peterselie aan de kook en klop er de boter klontje voor klontje door. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de saus niet meer koken! Keer de vormpjes ieder op een warm bord. Schep er 2 à 3 lepels saus naast en garneer met een takje peterselie. Serveer met de aardappeltjes en eventueel worteltjes of broccoli.
Voorbereiding in de magnetron: - Vul 4 magnetronbestendige vormpjes met het vismengsel. Zet ze in een kring in de magnetron en laat de patés op 400 watt in 7 minuten gaar worden.
Voorbereidingstijd: ca. 25 minuten + opstijven
Voorbereidingstijd: ca. 35 minuten / met magnetron: ca. 20 minuten