Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in blokjes. Splijt het vanillestokje, schraap er de zwarte pitjes uit en voeg ze toe aan de melk. Doe er ook het stokje bij en breng aan de kook.Neem de pan van het vuur en haal het vanillestokje uit de melk. Voeg de vanillesuiker en de rietsuiker toe.Klop de eieren schuimig met de mixer. Giet de melk erbij en klop goed op. Bedek de bodem van een ovenschotel (± 25 cm) met de blokjes peer en de rozijntjes. Giet er de hete melkbereiding over.Zet de schaal in een grotere ovenschotel met warm water (au bain-marie) en schuif gedurende ± 45 min. in een op 170°C voorverwarmde oven. De flan is gaar als u er een mes insteekt en het er droog uitkomt. Serveer de flan koud of lauw. Snij in punten (dat lukt het makkelijkst als de flan goed koud is). Strooi er een heel klein beetje zwarte peper over of versier de randen van de borden met wat versgemalen zwarte peper. Strooi wat bresiliennenootjes over de flan en/of giet er enkele streepjes chocoladesaus rond. tip- Zonder de peren en rozijntjes hebt u de klassieke flan. Dien op met karamelsaus: een heerlijke combinatie!- Voor een nog vollere smaak kan u een deel van de melk vervangen door room en ook nog 1 of 2 eidooiers toevoegen bij het kloppen van de eieren.- De bain-marie en een oventemperatuur van maximum 170°C is van het grootste belang om de flan mooi te doen binden en een waterige fond te vermijden.- Uiteraard kan u de flan ook in individuele schaaltjes bereiden. De tijd in de oven is dan wel korter (afhankelijk van de grootte van de schaaltjes).