1 Snijd het spek in kleine stukjes. Maak de uien, knoflook, winterpeen, schoon en schil de bleekselderij in de lengte met een dunschiller en hak alles fijn.
2 Zet een grote braadpan op matig vuur. Doe de olijfolie, het spek en de oregano in de pan en bak het spek goudbruin. Doe de groenten in de pan, en laat die, terwijl je om de 30 sec. roert, 7 min. meebakken tot ze zacht zijn en wat kleur hebben gekregen. Roer het gehakt en de tomaten uit blik erdoor. Doe het water bij het mengsel in de pan. Roer er een snuf zout en peper door. Pluk de basilicumblaadjes van de stelen en leg ze in de koelkast. Hak de steeltjes fijn en roer die door het mengsel in de pan. Breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 45 min. met deksel op de pan zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.
3 Verwarm de oven voor tot 190 °C. Rasp de Parmezaanse kaas. Roer 1/4 van de Parmezaanse kaas door de saus. Snipper de grote basilicumblaadjes door de saus en bewaar de kleintjes voor later.
4 Proef de saus en voeg zo nodig wat extra peper en zout toe. Breng een pan water met een scheutje olie aan de kook en blancheer (kort koken) de lasagnebladen 3-4 minuten om ze een beetje zacht te maken. Laat de vellen uitlekken in een vergiet en droog ze met keukenpapier.
5 Schep een derde deel van de saus in een ovenvaste, aardewerken schaal. Leg er een laagje lasagnebladen op. Schep er de crème fraîche op, strijk de room glad en leg er een laag lasagnebladen op. Strooi er wat peper en zout op en vervolgens 1/3 van de rest van de Parmezaanse kaas. Ga nu verder met een volgende laag pasta, herhaal de lagen nog twee keer en besluit met een laag crème fraîche en de rest van de Parmezaanse kaas. Snijd de tomaat in plakken. Leg er tot slot wat tomaat op, strooi er de basilicumblaadjes over en besprenkel het geheel met olijfolie.
6 Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ca. 20 min. in de voorverwarmde oven. Verwijder het folie en zet de schaal nog ca. 35 min. in de oven.
Lasagne van Jamie Oliver is een recept van Albert Heijn