Verwarm de oven voor op 200°C. Dompel de kreeften 30 seconden in kokend water. Snij ze dan in de lengte open. Verwijder het maagzakje (in de kop). Haal de romige (groene) gedeelten uit de schaal en het koraal (zwart, rood als het gekookt is), en ook de eieren als die er zijn. Bewaar alles. Warm de boter op in een grote pan en laat de gehalveerde kreeften erin bakken tot de schaal rood wordt (ongeveer 5 minuten). Kruid naar smaak, overgiet met de cognac en flambeer. Voeg de witte wijn toe en laat 3 tot 4 minuten inkoken. Voeg de room toe en zet alles 5 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de kreeften eruit. Voeg aan het kookvocht de romige gedeelten toe die de saus gaan binden, het koraal en eventueel de eieren. Proef even en kruid indien nodig. Leg de halve kreeften terug in de saus en laat nog 3 minuten opwarmen. Dien naar smaak op met rijst.