Verhit in een grote pan 1 eetlepel boter. Bak hierin 75 gr gerookte magere spekblokjes in ongeveer 5 minuten krokant en schep uit de pan. Bak in het achtergebleven bakvet 1 in stukjes gesneden venkelknol ongeveer 5 minuten op laag vuur (venkelgroen bewaren). Voeg hieraan de schoongemaakte verse mosselen toe. Kook met de visfond en 1 eetlepel azijn eraan toegevoegd de mosselen gaar. Bestrooi ze voor het serveren met de spekblokjes en gehakt venkelgroen. Serveren met kerveldipsaus of olijvenmayonaise. Kerveldipsaus: Week 3 gedroogde tomaten (Fiordelesi, zakje van 100 gram) ongeveer 15 minuten in 3 eetlepels water. Hak de blaadjes van 1 zakje kervel fijn. Roer dit door 1 bekertje creme fraiche (125 ml). Snijd de tomaten in kleine stukjes en roer met het weekwater door het creme fraichemengsel. Meng er 6 in stukjes geknipte sprietjes bieslook door. Breng op smaak met peper. Olijvenmayonaise: Hak 50 gram groene olijven zonder pit fijn. Roer 2 eetlepels Italiaanse kruiden door 4 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels yoghurt. Pers er 1 teentje knoflook boven uit en breng op smaak met zout en (cayenne)peper.