- Bakkerel het vlees: verwarm een (anti-aanbak)pan even voor op een hoog vuur. Zet het vuur op halve stand, leg het vlees in de pan en bak het zachtjes aan beide kanten bruin en gaar (ca. 6 minuten). Schuif het vlees tijdens het bakken over de bodem van de pan en keer het een paar keer.
- Snijd het vlees in kleine, dunne stukjes.
- Was de prei en snijd hem in zeer smalle ringen.
- Snijd een kwart van de appel in plakjes en besprenkel ze met een beetje citroensap. Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in heel kleine stukjes. Besprenkel ze met de rest van het citroensap.
- Meng het vlees met de prei, de stukjes appel, de zilveruitjes en het vocht daarvan, 3 eetl. mayonaise, de mosterd en het fijngehakt bieslook. (Het slaatje is nu klaar om te eten, maar wordt nog lekkerder als het een tijdje kan blijven staan.) - Leg de ijsbergslabladeren op 4 borden en schep het slaatje er midden op.
- Verdun de rest van de mayonaise met een theelepel water en schep de mayonaise over de slaatjes en garneer met de partjes appel en sprietjes bieslook.
- Varkenslapjes of ander bereid vlees kan voor het gemak worden vervangen door knakworstjes, reepjes ossentong of reepjes pekelvlees.
- Als je er een grote salade van maakt en deze garneert met gekookte eieren, plakjes tomaat, asperges en rolletjes vleeswaren ontstaat een schitterende maaltijdsalade."}}