Hak de kippenlapjes en de rauwe ham fijn. Meng met de petits suisses, gehakte sjalotten, fijngehakte look, bladpeterselie, kruiden, eieren en blokjes renetappel. Voeg de pijnboompitten toe en kruid met peper en zout. Vul daarmee de kalkoen. Naai hem dicht en smeer hem in met olie. Doe er zout en peper op en leg hem op de braadslee van de oven. Bak de kalkoen gedurende 2 u 30 in een hete oven, th. 6 (180°C), waarbij u hem regelmatig omkeert en overgiet met de braadjus. Giet er 30 minuten voor het einde van de baktijd de wijn bij en schraap de bakbodem van de braadslee goed los. Bak de vijgen 5 minuten aan in 50 g boter met zout en peper. Bestrooi ze met suiker. Laat ze 5 minuten karameliseren op een matig vuur. Schik de kalkoen en de vijgen op een warme schotel. Filter het braadvocht boven een steelpannetje. Breng aan de kook en verwerk er de rest van de boter in klontjes in. Dien de saus apart op. tip Vul de kalkoen op voorhand. Geef er gries met boter bij, verrijkt met bleke rozijnen en op smaak gebracht met kaneel en zwarte peper.
Gevulde kalkoen met pijnboompitten en vijgen is een recept van Jerryke's Cuisine