1 Spoel de mosselen af onder stromend water. Verwijder mosselen die kapot zijn of die na een flinke tik op het aanrecht niet vanzelf dichtgaan.
2 Snipper de sjalotten. Snijd de courgette in plakjes. Verhit de olie in een ruime pan en bak de sjalotten en courgette 2-3 min. Leg de mosselen erop en bestrooi ze royaal met (versgemalen) peper.
3 Schenk de wijn met de cognac in de pan. Kook de mosselen met de deksel op de pan in 5-8 min. gaar; schud de pan (met gesloten deksel) af en toe goed om. Verwijder de mosselen die na verhitting niet zijn opengegaan. Schep de mosselen met de groenten op borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
4 Laat het mosselvocht op hoog vuur 3-4 min. inkoken. Roer de crème fraîche, tijm en naar smaak een extra scheutje cognac erdoor. Breng de saus op smaak met weinig zout en peper en schenk over de mosselen.