De spinazie een minuut blancheren in kokend gezouten water, onmiddellijk afkoelen in koud water, laten uitlekken, droogdeppen en er een terrinepot mee bekleden. De gelatineblaadjes 10 minuten laten weken in koud water. De zalmfilet in repen snijden en drie minuten stomen in een vergiet boven kokend gezouten water met tijm. De gestoomde zalm met de helft van de room pureren tot een glad mengsel en op smaak brengen met zout. De eierdooiers, de witte wijn en het citroensap samenvoegen in een sauspan en op een zacht vuurtje (of au bain-marie) opkloppen tot een luchtige sabayon. De geweekte gelatineblaadjes uitknijpen en door de sabayon spatelen. De resterende room licht opkloppen en met de zalmpuree en de sabayon mengen. Op smaak brengen met zout en cayennepeper. De bereiding in de beklede terrine gieten, afdekken met de resterende blaadjes spinazie en een nacht laten rusten in de koelkast. De bavarois voorzichtig uit de pot halen (dat gaat makkelijker als de pot eerst even in warm water wordt gezet) en serveren op een mooie schaal of een mooi bord. Naar wens garneren met kervel, sla en tomaat.
Pasta con spinaci e pancetta con mozzarella (Pasta met spinazie, spek en mozzarella) & Insalata die fagioli e tonno (Salade witte bonen met tonijn)