Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel de bloempjes. Bewaar een paar kleintjes voor de versiering en snijd de andere in stukken. Maak de stammetjes schoon en snijd ze in julienne. Verwarm de bouillon en laat er de kleine tuiltjes in gaar koken, zonder dat ze uit elkaar vallen. Haal ze met de schuimspaan uit de bouillon. Doe de rest van tuiltjes en stammetjes in de bouillon en laat koken tot ze uit elkaar vallen. Maak er purée van en doe deze opnieuw in de bouillon. Verwarm de boter in een kastrol en laat er de gehakte ui gedurende 5 min in glazig worden. Voeg de bloem toe, al roerend, gedurende 2 à 3 min koken zonder dat ze bruin wordt. Giet er de melk bij en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout en voeg er de nootmuskaat aan toe. Neem van het vuur en bind met de room en de geklutste eidooier. Voeg er vervolgens de geraspte kaas en de kleine tuiltjes aan toe. Deze soep kan gebruikt worden als voorgerecht, al moet er dan een kleinere hoeveelheid worden opgedient daar kaas zwaar op de maag kan blijven liggen... Recept van Rita De Clercq