1 Maak de basilicumpuree door de knoflook, de basilicum en de kaas in de foodprocessor tot een grove puree te mengen. Schraap de zijkanten van de kom daarbij tussentijds een keer schoon. Giet de olie door de vulopening in een dun straaltje op het draaiende mes. Of wrijf de knoflook, de basilicum en de kaas fijn in een vijzel en roer de olie erdoor.
2 Doe de verse of geweekte tuinbonen met de kruiden en een van de knoflookteentjes in een grote pan en giet er zoveel water op dat ze 3 cm onder water staan. Breng aan de kook en laat op halfhoog vuur in circa 30 minuten (verse tuinbonen) tot 1 uur (gedroogde bonen) gaar worden. Neem de pan van het vuur.
3 Verhit de olie op halfhoog vuur in een grote pan. Laat de ui en de prei onder regelmatig omscheppen circa 5 minuten fruiten tot de ui glazig is. Voeg de bleekselderij, de wortel en de resterende knoflook toe en laat met de deksel op de pan onder regelmatig omscheppen circa 10 minuten stoven.
4 Voeg de aardappel, de sperziebonen en het water en zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met de deksel op de pan circa 10 minuten zachtjes koken.
5 Voeg de doperwtjes, de courgette en de tomaat toe. Doe ook de tuinboontjes met het kookvocht erbij en laat 25 tot 30 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. proef of er nog zout en/of peper bij moet. Voeg de spinazie toe en laat 5 minuten zachtjes meekoken. Schep de soep in de voorverwarmde kommen en roer er een lepel van de basilicumpuree door.