1 Prei schoonmaken, wassen en in ringen snijden. Ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en fijn hakken. Kalfslapjes bestrooien met zout, peper en bloem. In pan 25 g boter verhitten en vlees aan beide kanten bruin bakken. Vlees uit pan op bord leggen. In bakvet ui, prei en 3/4 deel van knoflook ca. 2 minuten al omscheppend bakken. Rode wijn toevoegen en ca. 1 minuut laten koken. Vlees, laurier, kruidnagels en fond toevoegen en aan de kook brengen. Stroop erdoor roeren. Vlees op laag vuur afgedekt in ca. 2 uur gaar stoven. Intussen oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand
3 Aardappels schillen, wassen en in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar koken. Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appels in blokjes van ca. 1 x 1 cm snijden. In pan helft van appel met suiker en witte wijn aan de kook brengen en in ca. 15 minuten tot moes koken, regelmatig omscheppen en appels pletten. Rest van appel toevoegen en in ca. 5 minuten gaar koken. Bakplaat bekleden met bakpapier en spek erop leggen. In midden van oven spek in ca. 15 minuten knapperig bakken. Intussen cantharellen schoonvegen met keukenpapier. Onderste stukje van steeltjes snijden en grote paddestoelen in lengte halveren. Peterselie fijnknippen. In pan 15 g boter verhitten en rest van knoflook ca. 30 seconden fruiten. Cantharellen toevoegen en al omscheppend in ca. 5 minuten gaar bakken. Peterselie erdoor scheppen en kort meebakken. Aardappels pureren, 15 boter en even zoveel melk erdoor roeren, zodat mooie gladde puree ontstaat. Appelmoes grof door puree scheppen. Vlees uit pan nemen en in plakjes snijden. Boven kom vleesjus door zeef schenken. Rest van boter erdoor kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Hete bliksem over twee borden verdelen. Vleesplakjes eronder leggen. Cantharellen op hete bliksem leggen. Plakjes spek schuin erop leggen. Enkele eetlepels jus over vlees scheppen.
Kalfslapjes met hete bliksem is een recept van Albert Heijn