1 Witlof wassen en blaadjes losmaken. In pan ruim water met 1 theelepel bouillon aan de kook brengen. Witlofblaadjes hierin ca. 2 minuten koken. In vergiet afspoelen met koud water, laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Ui pellen en fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier, in plakjes snijden en vervolgens in reepjes snijden. In pan 2 eetlepels boter verwarmen en ui ca. 1 minuut zachtjes fruiten. Champignons en 2 eetlepels water toevoegen en op zacht vuur laten trekken tot vocht verdampt is. Op smaak brengen met 1 theelepel vloeibare bouillon peper en 1 eetlepel truffelolie. Ovenschaal invetten. Op werkblad 7 blaadjes witlof dakpansgewijs op elkaar leggen. In midden 1 1/2 à 2 eetlepels gehakte paddestoelen leggen. Zijkanten van witlof 2 cm over vulling vouwen en witlof voorzichtig tot pakje oprollen. Witlofpakketjes met spatel in ovenschaal leggen. In steelpan cognac, madeira, 125 ml water en 3 theelepels bouillon tot 1 dl inkoken.
2 Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand
3 Aardappels schillen, in stukken snijden en in pan met weinig water en snufje zout in ca. 20 minuten gaar koken. Intussen witlof in oven in ca. 15 minuten verwarmen. Aardappels afgieten, olijfolie toevoegen en met handmixer op laagste stand pureren. 2 Eetlepels truffelolie toevoegen en met mixer op hoogste stand in enkele seconden tot fijne puree kloppen.Op smaak brengen met zout en peper. Saus verwarmen (niet koken). Rest van boter in klontjes snijden en met 1 eetlepel truffelolie van vuur af door saus kloppen. Aardappelpuree over vier borden verdelen. Op elk bord 2 witlofpakketjes leggen. Saus half over en naast witlof scheppen.
Witlofpakketjes gevuld met grotchampignons is een recept van Albert Heijn