1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de prei schoon en snijd in grove stukken. Leg naast elkaar in de hapjespan. Snijd de helft van de boter in blokjes. Verdeel de boter erover en laat de prei afgedekt 15 min. op laag vuur stoven. Draai tussentijds eenmaal om. Voeg de room, peper en zout toe en kook de prei nog 5 min. zachtjes.
2 Snijd de venkel schoon in 4 tot 8 parten, bewaar het groen. Kook de venkel in ruim water met zout in 6-8 min. beetgaar. Laat uitlekken in een vergiet.
3 Vet de overnschaal in. Neem de prei met een schuimspaan uit de pan en leg samen met de venkel in de ovenschaal. Schep de room uit de hapjespan eroverheen. Verkruimel de geitenkaas er grof over. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en laat de bovenkant in 25 min. goudbruin kleuren.
4 Halveer ondertussen de krieltjes. Kook in ca. 10 min gaar. Knip het venkelgroen fijn. Giet de krieltjes af en schud om met de rest van de boter, venkelgroen, peper en zout. Serveer de krieltjes bij de ovenschotel.
Ovenschotel met venkel en zachte geitenkaas is een recept van Albert Heijn