1 Verwarm de oven voor op 150 °C. Hak ⅔ van de walnoten (in de keukenmachine) in kleine stukjes en rooster in een droge koekenpan goudbruin. Smelt in een pan de boter. Klop in een kom de gesmolten boter, olie en ⅚ van de suiker tot een romig mengsel.
2 Splits de eieren en klop de eierdooiers erdoor en schep de wortel, zelfrijzend bakmeel, koekkruiden en gemalen walnoten erdoor. Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel door het beslag.
3 Vet de springvorm in en bestuif met bakmeel. Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in de oven ca. 45 min. Schakel de oven in op 175 °C en bak de taart in ca. 30 min. gaar en lichtbruin (dek de taart af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt).
4 Klop ondertussen de roomkaas, de rest van de suiker en slagroom goed door elkaar tot een romig mengsel. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen. Bestrijk de afgekoelde taart dik met het roomkaasmengsel. Garneer met de rest van de walnoten.
Kruidige worteltaart met roomkaasglazuur is een recept van Albert Heijn