1 In ruime koekenpan 1 el olie verhitten en bacon 1 min. zachtjes uitbakken. Gember en appel toevoegen en al omscheppend 1 min. meebakken. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen. Bosuitjes erdoor scheppen. Met scherp mes elke varkensfilet horizontaal insnijden zodat vlees kan worden gevuld. In kommetjes knoflook met 2 el olie mengen. Varkensfilets met appelmengsel vullen. Vulling stevig aanduwen zodat alle vulling wordt gebruikt. Vlees met cocktailprikkers vaststeken en met knoflookolie bestrijken. In schaal overdoen en afgedekt in koelkast minimaal 2 uur marineren. Gevogeltefond en port aan de kook brengen en op hoog vuur tot 1/3 laten inkoken. Pan van vuur nemen en helft van boter erdoor kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Jus laten afkoelen en tot gebruik in koelkast zetten.
2 Vlees op kamertemperatuur laten komen. Oven voorverwarmen op 175 °C. In koekenpan rest van boter verhitten en vlees rondom aanbraden. Vlees met bakvocht in braadslede overdoen, met spek beleggen en ca. 1 uur in oven braden. Laatste 10 min. spek van varkensfilet nemen. Vlees uit oven nemen, in aluminiumfolie verpakken en nog 10 min. laten rusten. Portjus verwarmen. Bladselderij erdoor mengen. Vlees in 12 plakken snijden en met jus serveren.
Varkensfilet met appel-gembervulling en portjus is een recept van Albert Heijn