1 Spliterwten in zeef wassen. In soeppan erwten met 2 liter koud water en zout aan de kook brengen. Schuim met schuimspaan eraf scheppen. Laurierblad toevoegen. Spliterwten op laag vuur 30 min. koken, regelmatig goed over bodem roeren. Bleekselderij lossnijden aan onderkant, uit hart gele selderijblaadjes van stengels plukken en deze fijnhakken. Blaadjes afgedekt in koelkast bewaren tot soep geserveerd wordt. Bleekselderij in kleine blokjes snijden. Bleekselderij, prei, wortel, aardappel, ui en spekreepjes aan erwtensoep toevoegen en soep nog 30 min. zachtjes laten koken. Zout en peper naar smaak toevoegen. Soep regelmatig goed doorroeren; wat water toevoegen aan dikke soep helpt om aanbranden te voorkomen. In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten en chorizoblokjes al omscheppend krokant bakken. Chorizo op keukenpapier laten uitlekken. Soep in vier warme diepe borden scheppen. Chorizo en bleekselderijblaadjes over soep verdelen. Direct serveren.
Erwtensoep met chorizo is een recept van Albert Heijn