1 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook in een pan de sherry en fond met het sjalotje en de saffraan op hoog vuur in tot een kwart over is. Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de deegplakjes met eierdooier, bestrooi ze met zeezout en (versgemalen) peper en bak ze in 20 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en snijd ze overlangs open (in een boven- en een onderkant). Bestrooi de stukken zalm met zout en peper en bestrijk ze met gesmolten boter. Gril de zalm in een hete grillpan 6-8 minuten, tot die mooie strepen heeft, maar vanbinnen net niet gaar is. Roer de room door het sherrymengsel en laat inkoken tot een mooi gebonden saus. Breng op smaak met zout en peper. Leg de onderste helft van het bladerdeeg op vier warme borden en leg de gegrilde zalmfilets erop. Strooi de bieslook erover en leg de bovenkanten van het bladerdeeg erop. Serveer direct, met de saus er apart bij.
Zalmtompouce met saffraansaus is een recept van Albert Heijn