1 (max. 1 dag van tevoren): verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de artisjokharten grof. Verhit de olie in een koekenpan en bak de artisjokharten en knoflook 3 minuten. Voeg de wijn, de rozemarijn en peper naar smaak toe. Bak 5 minuten. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg al roerend de bloem toe. Blijf roeren en voeg, wanneer de bloem gaat kleuren, geleidelijk de melk toe en daarna de crème fraîche. Breng aan de kook en laat al roerend 4 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en voeg de helft van de kaas toe. Leg de lasagnebladen met de korte kant naar je toe. Verdeel de artisjokharten erover, leg op elk lasagnevel 2 plakjes ham en rol op. Schep een laagje saus in de schaal en leg de cannelloni erin. Schep de rest van de saus erover en bestrooi met de resterende kaas. Bak 25 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen, bewaar afgedekt in de koelkast.
2 Haal de schaal 1 uur voor gebruik uit de koelkast en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C. Serveer bijvoorbeeld met een tomatensalade.
'Cannelloni' met artisjokharten en rauwe ham is een recept van Albert Heijn