1 Snipper 2 sjalotten fijn. Schenk de wijn in een steelpan, voeg de gesnipperde sjalotten en de saffraan toe en kook de wijn op middelhoog vuur in tot er nog ca. 2 el vocht over zijn. Voeg de slagroom toe en neem de pan van het vuur.
2 Verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt 30 g van de roomboter. Bestrijk met een kwast de bodem van een passende ovenschaal met de helft van de gesmolten boter. Snijd de resterende 2 sjalotten in dunne plakjes en verdeel ze over de bodem van de schaal.
3 Bestrooi de zalm aan beide kanten met zout en peper. Leg de vis op de sjalotten en bestrijk de vis met de resterende boter. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en rooster de zalm in ca. 12 min. gaar maar nog wel rosé vanbinnen.
4 Verwarm het sausvocht in het pannetje. Houd het vuur heel laag en klop met een garde de koude boter blokje voor blokje door de saus tot alle boter door de saus is opgenomen. Breng de saus op smaak met zout en peper. De saus mag nu niet meer koken maar kan wel op een heel laag vuur warm worden gehouden.
5 Schep de zalm op een schaal en lepel de saus er voor een deel over. Lekker met verse tagiatelle en broccoli met gedroogde tomaat.
Zalmfilet met saffraansaus is een recept van Albert Heijn