Rol de bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van 4 mm en laat 30 min. rusten in de koelkast. Snij er vervolgens 4 ronde plakken uit. Bestrijk de randen van de kommen met losgeklopte eidooier en leg de plakken bladerdeeg erop. Druk goed aan. Bestrijk ook de bovenkant van het bladerdeeg met eidooier. Bak het geheel in de oven ongeveer 12 minuten tot de bovenkant bruin is. Om te serveren: 4 dikke geroosterde sneetjes stevig brood, 1 teentje geperste knoflook, olijfolie. Doe de kokkels in een grote pan, doe er een deksel op en kook ze tot ze open zijn. Bewaar het vocht en haal de helft van de kokkels uit hun schelp; bewaar de andere helft voor de garnering. Verhit de olie en fruit hierin de knoflook tot deze lichtbruin is. Voeg de courgettes, de citroenschil en de koriander toe en schenk ten slot de bouillon erbij. Breng de soep aan de kook, dek hem af en laat hem 10-15 minuten pruttelen tot de courgettes gaar zijn. Pureer de soep, doe hem terug in de pan en voeg de geopende kokkels en het bewaarde kookvocht toe. Warm de soep op, maar laat hem niet koken want dan worden de kokkels taai. Voeg citroensap en peper en zout naar smaak toe. Wrijf het geroosterde brood in met knoflook en leg in elke verwarmde soepkom een sneetje. Schenk de soep eroverheen, besprenkel met olijfolie, en garneer met de overgebleven kokkels.
Portugese Kokkel-courgettesoep is een recept van Smulweb.nl