Spoel de erwten onder koud, stromend water schoon en doe ze met het koude water in een grote pan. Laat aan de kook komen, draai de vlam klein en laat de bonen met een deksel schuin op de pan sudderen. Verhit de olie in een koekepan met dikke bodem op niet te fel vuur. Voeg uien en knoflook erbij en laat, af en toe roerende, zachtjes bakken tot de uien zacht en glazig, maar niet bruin ijn. Roer er tomaten, basilicum, oregano en peper door, draai de vlam wat hoger en laat vlug en voortdurend roerende het mengsel inkoken tot een dikke puree. Voeg puree en pompoen bij de zachtkokende erwten. Doe een deksel op de pan en laat alles in 1? a 2 uur op klein vuur gaar worden. Als de erwten gaar zijn, gaan de maiskorrels erbij; zij moeten 5 minuten doorwarmen. Maak de soep op smaak af met zout en lepel hem over in een soepterrine. Serveer warm in soepborden. Indien gewenst kan er Pebre saus bij gegeven worden. Op elke portie erwten deponeert men dan een lepel saus. N.B. In Argentinie kent men de zogenaamde ?cranberrybeans? (veenbessenbonen), die men voor bovenstaand gerecht gebruikt. Bij gebrek hieraan kunnen gewone erwten zeer goed dienst doen. Zij moeten iets langer koken en vragen wat meer water.
Porotos Granados (soeperwten Met Pompoen En Mais Uit Chili) is een recept van Smulweb.nl