Verdeel het vlees in niet te kleine stukken en snijd de kip in blokjes. Breng de erwten in een grote pan met het weekwater, met water tot 2 liter aangevuld, aan de kook. Voeg de blokjes vlees en de stukken kip erbij, breng alles aan de kook en schuim het af; niet omroeren. Voeg zout, laurierblad en peperkorrels toe en laat alles op een matig vuur een uur koken. Snijd het spek in blokjes en leg deze met de worstjes en het gehalveerde stuk wittekool in de pan. Laat nog 20 minuten koken. Schrap en was de wortelen en snijd ze in reepjes. Maak de prei schoon en snijd deze eveneens in reepjes. Snijd de mais in stukken. Laat de wortelen, prei en mais 10 minuten meekoken. Schil de aardappelen. Schil en hak de ui en stoof deze glazig in de olie. Leg de hele aardappelen, de gehakte ui, gehalveerde tomaten en pepers in de pan en laat ze in 30 minuten gaar stoven. Maak de schotel pikant af met de cayennepeper.