1 Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol het croissantdeeg uit en snijd er 2 lange plakken van die 8 cm langer zijn dan de zalmfilet. Leg 1 plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalmfilet in het midden en laat de randen vrij. Bestrooi met peper en zout. Meng de zure room met de mosterd. Besmeer de zalmfilet ermee. Verdeel er 3 el fijngesneden dille en het sjalotje over.
2 Bestrijk de randen van het deeg met het ei. Leg de andere plak deeg erop en druk de zijkanten goed aan. Snijd het deeg rond de zalm in de vorm van een vis. Verwijder het overtollige deeg. Bestrijk de vis dun met losgeklopt ei. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de zalm in 15-20 min. goudbruin en gaar.
3 Schil ondertussen de komkommers met een dunschiller in de lengte om en om, zodat je een streepeffect krijgt. Halveer de komkommers in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepeltje en snijd de komkommer in halve maantjes. Breng 1 liter water aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de komkommer 4 min. in het hete water garen. Giet af. Verhit de boter in een pan, voeg de komkommer toe en stoof 5 min. tot bijna al het vocht verdampt is. Voeg 2 el fijngesneden dille toe en peper en zout naar smaak. Serveer de zalm en croûte met de gestoofde komkommer.
Zalm 'en croûte' van Marjan is een recept van Albert Heijn