Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Schil de aarappelen, was ze en snijd ze in dobbelsteentjes; bewaar ze tot gebruik onder water. Kruis de velletjes van de tomaten in, dompel ze enkele seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui- en knoflooksnippers, de boogjes bleekselderij en de uitgelekte aardappelen ca. 5 minuten. Roer het saffraanpoeder (of kurkuma), de wijn en de bouillon erdoor. Voeg de tijm en laurier toe en laat het geheel zachtjes ca. 15 minuten koken. Snijd intussen de visfilet in stukken van ca. 3 cm en bestrooi ze met zout en peper. Roer de stukken vis en de partjes tomaat door de soep en laat de vis zachtjes in ca. 8 minuten gaar worden. Breng de soep op smaak met zout en peper en roer - eventueel - de Pernod erdoor. Bestrooi de soep met basilicum of peterselie.