*Verkruimel de bitterkoekjes. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. breng de melk al roerende aan de kook, onder toevoeging van van de verkruimelde bitterkoekjes, de amandelspijs en het gespleten vanillestokje. laat de melk circa 20 minuten trekken -op een laag vuur- en roer af en toe, zodat de spijs en de koekjes goed oplossen. *laat intussen de gelatineblaadjes zacht worden in koud water. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot het mengsel dik en romig is. Giet een scheutje hete melk bij het dooiermengsel en giet het geheel dan bij de rest van de melk. laat het mengsel nog even doorwarmen, maar niet meer koken! *Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer de goed uitgeknepen gelatineblaadjes door het melkmengsel; blijf roeren tot de gelatine volledig is opgelost, voeg een scheutje rum toe en laat het mengsel volledig afkoelen. *Klop intussen de eiwitten stijf in een vetvrij gemaakte kom (kom inwrijven met zout en citroensap, goed afspoelen onder hete kraan en zorgvuldig droogwrijven met schone doek) en voeg tijdens het kloppen met kleine beetjes tegelijk 50 gram suiker toe. Blijf kloppen tot het schuim stevig is. *Klop de slagroom wolkig (iets dikker dan yoghurt). Spatel zodra het mengsel ′lobbig′ is, eerst de room door het melkmengsel -met kleine hoeveelheden tegelijk- en vervolgens het eiwitschuim. Schep de massa in een met koud water omgespoelde vorm en laat de bavarois een paar uur opstijven in de koelkast.*Stort de inhoud van de vorm op een schaal (dit gaat heel gemakkelijk als u de vorm een paar tellen in heet water houdt) en garneer de bavarois met toefjes slagroom en/ of bitterkoekjes.**laat je meerdere/minder mensen eten van dit dessert pas het aantal bitterkoekjes bij de garnering dan aan op aantal personen!
Bitterkoekjesbavarois is een recept van Smulweb.nl