Breng intussen een royale hoeveelheid water in een passende pan aan de kook. Voeg per 2 liter 1 theelepel(zee)zout toe. Leg de asperges in het kokende water en laat ze boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, met het dekselop de pan, 10-14 minuten koken. Schakel daarna de warmtebron uit en laat de asperges in de gesloten pan 10-14 minuten staan. Laat de asperges uitlekken. Houd ze warm op een voorverwarmde schaal die kan worden afgedekt met aluminiumfolie. Breng in een pannetje met dikke bodem visfond, vermouth en wijn aan de kook. Laat alles zoalng zachtjes koken tot er door het indampen niet veel meer dan een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Voeg daarna de room toe en laat alles dan nog zolang zachtjes koken tot een licht gebonden saus is verkregen. Voeg zout, peper en eventueel enkele druppels limoen-of cotroensap toe. Klop er daarna nog een klontje(ca. 25 gram)boter door. Houd de saus warm in een met kokend water omgespoelde thermoskan. Spoel de zalmfilets onder stromend koud water. Maak de vis droog met keukenpapier. Wrijf de filets heel licht in met wat zout en pepre. Bestrijk ze daarna aan weerszijden met een kwastje met olie of geklaarde boter. Bestrijk een reeds verhitte grillpan of-plaat eveneens met wat olie of geklaarde boter. Rooster de zalmfilets niet veel langer dan 2 minuten aan elke zijde(tijd is afhankelijk van de dikte van de filets).
Asperge Met Geroosterde Noorse Zalm is een recept van Smulweb.nl