Spoel de vis (schelvis is het lekkerst) goed af en kook deze - zonder enige toevoeging - in ca. 10 minuten in ruim water gaar. Direct na het koken de vis in een vergiet doen om het te laten afkoelen en uitlekken. Daarna de vis goed schoonmaken (graatjes, vinnen en vellen verwijderen) en fijn maken met een vork. Ondertussen de aardappelen op een normale manier koken en eenmaal afgekoeld goed fijnprakken. Snij of hak de uien ragfijn; doe hetzelfde met de peterselie. Neem een grote ronde kom. Meng daarin de aardappelen, ui, peterselie en vis goed door elkaar en voeg 4 rauwe eieren en wat paneermeel toe. Roer het geheel door totdat er een vaste massa ontstaat. Nootmuskaat, zout en peper naar smaak toevoegen (iets meer zout dan gewoonlijk is een aanrader). Klop in een schaaltje 2 eieren los met 2 à 3 eetlepels water. Zet een schaaltje met fijn paneermeel klaar. Maak van de massa ca. 18 gelijke porties en kneed deze elk tot een bal. Maak de ballen daarna plat. Haal ze even licht door het eimengsel en wentel ze direct om en om door het paneermeel. Leg de schijven op een schaal, dek alles af en zet dit alles gedurende 2 uur of langer in de ijskast. Verhit de olie - mijn voorkeur is arachideolie - in een koekenpan op een hoog vuur (hoeveelheid olie: tot ca. 1 mm boven de bodem van de koekenpan). Bak 4 tot 7 viskoekjes tegelijk (afhankelijk van de grootte van de pan) aan beide zijden aan en bak ze vervolgens op half vuur aan beide kanten mooi bruin af.
Viskoekjes Van Schelvis is een recept van Smulweb.nl