Wrijf de tonijnmoten in met 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels (roerbak)olie en laat ze 10 minuten liggen. Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Kook de sperziebonen in een pan met ruim water en wat zout in 8 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken. Boen de citroen schoon en rasp er een ½ eetlepel gele schil af en pers de citroen uit. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Verwijder de grove takjes uit de waterkers. Klop in een slakom de citroenrasp en het citroensap met 2 eetlepels sojasaus en 3 eetlepels (roerbak)olie. Schep de sperziebonen, rode peper, bosui, worteljulienne en waterkers door de dressing. Laat een grillpan goed heet worden en rooster de tonijnfilet in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen nog rosé. Keer de tonijn pas als de geroosterde kant vanzelf van de ribbels loslaat. Verdeel de salade over vier borden, strooi de seroendeng erover en leg de tonijn erop. Lekker met mie of naanbrood. Tip: vervang de waterkers door blaadjes verse koriander en munt.
Gegrilde tonijn op een oosterse salade is een recept van Visrecepten