VOORBEREIDEN 1. Leg de inktvissen op een bord en zet dit als het warm is op een schaal met ijsklontjes (of maak het in twee porties schoon, laat de andere helft in de koelkast).
2. Houd telkens een inktvis vast in één hand en trek met je andere hand de kop met tentakels (en een deel van de ingewanden) van het lijf.
3. Snijd met een koksmes de tentakels net onder de ogen van de kop af.
4. Verwijder de kraakbeenachtige mond (het harde zwarte bolletje) door op de zijkant van de tentakels te drukken. De tentakels zijn nu schoon, de rest van de kop kan weg.
5. Steek je wijsvinger in het lijf en haal het zakje verder leeg. Trek het inwendige skelet eruit, een doorzichtige, op kunstof lijkende balein.
6. Leg de inktvis op een plank en schraap met je koksmes haaks op de inktvis de grijze vliezen en andere ongerechtigheden eraf. Snijd een puntje van de onderkant af en eventueel de kleine staartvinnen.
7. Snijd vervolgens de witte inktvis ‘zakjes’ in ringen. BEREIDEN
8. Snijd de houterige onderste 2 centimeter van de asperge af en kook ze 30 seconden in ruim kokend water met zout. Giet ze af.
9. Laat de koekenpan op hoog vuur goed heet worden en schenk dan pas de helft van de olie erin. Voeg direct de inktvis toe en roerbak de ringen en tentakels enkele minuten. 10. Voeg de rode peper en naar smaak zout toe. Draai het vuur uit, schep de sinaasappelpartjes, citroen en peterselie door de inktvis. 11. Schep de asperges om met de resterende olie en leg ze op een grote schaal. Verdeel het warme inktvismengsel erover en serveer direct.
Inktvis met zoute citroen & asperges is een recept van Visrecepten