Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes. Ontvel 2 tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Was de mosselen. Verwijder kapotte mosselen en mosselen die na een flinke tik op het aanrecht niet dicht gaan. Leg de mosselen in een grote pan. Verdeel de plakjes knoflook, 1½ eetlepel Italiaanse kruiden en 2 eetlepels olijfolie erover. Smoor de mosselen met het deksel op de pan op matig hoog vuur in ongeveer 8 minuten gaar, alle schelpen staan dan open. Snijd intussen de andere tomaten in dunne plakjes en leg ze in een schaal. Klop een dressing van 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Schep de mosselen in twee diepe borden en houd ze warm (in een oven van 100 °C of onder aluminiumfolie). Verhit de laatste lepel olijfolie in een koekenpan en fruit de blokjes tomaat zachtjes aan. Voeg 1½ dl van het smoorvocht van de mosselen toe en kook dit op hoog vuur in ongeveer 4 minuten in. Voeg peper naar smaak toe en geef de saus apart bij de mosselen. Lekker met de tomatensalade en ciabattabrood.