1 Doe de octopus met de knofl ook, laurier, rosé en 500 ml water in een passen de pan. Trek met een dunschiller 5 reepjes van de sinaasappelschil. Snijd de stelen van de peterselie en doe ze samen met de peper en het zeezout in de pan.
2 Breng alles langzaam aan de kook. Leg als de wijn borrelt een bord op de octopus zodat deze onder blijft staan. Leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en stoof de octopus in ca. 1,5 uur gaar. Dit kun je controleren door bij het dikke gedeelte een tentakel af te snijden: gaat dit gemakkelijk, dan is de octopus gaar. Leg de octopus op een groot bord om af te koelen; bewaar het kookvocht. BEREIDEN
3 Pers de sinaasappel uit. Meng de peterselie met de olie door het sap en schep de stukken octopus door deze dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.
4 Snijd de tentakels los. Verwijder de harde bek uit de kop. Snijd de tentakels in dunne ringen, ongeveer een halve centimeter dik. Snijd het dikke gedeelte van de kop in kleine stukjes; de rest (het donkere vlees, de mond en ogen) gooi je weg.
5 Verdeel de kropslablaadjes over de borden en schep de octopus erop. TIP Wil je niet alle octopus gebruiken, marineer de gesneden stukjes dan niet. Bewaar ze afgedekt in het kookvocht in de koelkast, om er later bijvoorbeeld een risotto of pastagerecht mee te maken
Octopus met hollandse kropsla is een recept van Visrecepten