De spekblokjes in een ovenvaste schaal afgedekt met keukenpapier in 9 minuten op vol vermogen laten uitbakken. Halverwege de bereiding het spekvet afgieten en het spek losroeren. Intussen de ui en de knoflook pellen en fijnsnipperen. Het zaad en de zaadlijsten uit de paprika′s verwijderen, het vruchtvlees wassen en in blokjes snijden. De ui en de knoflook door het uitgebakken spek roeren en (onafgedekt) in 3 minuten op vol vermogen glazig fruiten. De blokjes paprika toevoegen en alles (afgedekt) 5 minuten op vol vermogen verwarmen. De bruine bonen met de blokjes metworst en de stroop erdoor scheppen en (afgedekt) 7 minuten op half vermogen verwarmen. Halverwege doorroeren. Intussen de appel schillen, het klokhuis verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. Deze blokjes appel door de bruine bonen scheppen en het gerecht (afgedekt) 9 minuten op half vermogen verwarmen tot het door en door warm is.
Oud-Hollandse Bruinebonenschotel is een recept van Smulweb.nl