Bereiding
Bloem in grote kom (kan eventueel ook zo op aanrecht), kuiltje in het midden, gist-met-suiker en water erin tot je de helft van je water nog hebt staan, met een lepel roeren tot het samen gaat hangen, beetje bij beetje nog wat water erdoor (ong een kwart nog apart houden ) en zout erbij, roeren en dan kneden tot soepel deeg, (het moet niet of niet erg aan je handen plakken ),minstens 5 minuten goed stevig kneden (of als je niet zo sterk bent, zoals ik : aan een punt pakken en met een flinke zwaai op het aanrecht meppen, dubbelvouwen en nog es, en nog es, enz). Door het slaan bindt het meel beter met het water (er ontstaat een glutenstructuur). Al knedend merk je vanzelf of er nog wat water bij kan of niet : het moet niet te nat dus niet aan je handen blijven plakken ( evt ietsje bloem erbij) maar ook niet te droog want dan rijst het niet goed ( kleine scheutjes water erbij ). Als je tevreden bent, een bal maken en in een kom op een aangenaam warm plekje rustig rijzen laten tot minstens twee keer zoveel (ongeveer 3 kwartier ). ( ik zet het altijd met kom en al in de gootsteenbak met een flinke laag heet water eronder, wel oppassen dat je bak niet om kan vallen en water scheppen).Als het genoeg gerezen is, oven aanzetten op 230 graden, dan deeg nog eens goed kneden en slaan, en tegelijk kruiden erdoor mengen, bijv 1 eetlepel gemalen komijn en/of 2 eetlepels koriander en/of een half pond/uitgelekt blikje gekookte en fijngestampte linzen of kikkererwten. Maak er een rol deeg van en snij in 16 stukken (telkens doormidden en doormidden). Van elk stuk een plak maken van ongeveer een halve centimeter dik, en opstapelen voor in de vriezer ( dan kun je morgen barbecuen) of op het rooster van de oven, ongeveer 3-5 minuten. Als het stevig is en de eerste goudbruine plekjes komen, is het gaar.