Zet ongeveer 1 kilo vleesallerlei net onder water op met 2 theelepels zout, 1 theelepel peper, wat nootmuskaat, wat kruidnagelgruis, heel weinig cayennepeper, twee laurierbladeren, wat tijm en een dl azijn. Laat alles tezamen heel lang koken. (ongeveer 2 tot 3 uur). Haal het vlees uit de bouillon, zoek het uit( verwijder botjes, kraakbeen en vellertjes) en maal het. Zeef het vocht. laat het afkoelen, schep het vet eraf. Werd het vocht stijf dan kan, nadat het weer verwarmd is, er zoveel van het vlees gemengd worden tot het een smeuiige massa is. Werd het vocht niet stijf, dan kan dit ingekookt worden of er kan per dl een blaadje witte gelatine worden toegevoegd, waarna het eveneens met het vlees gemengd wordt. Meng er ook meerdere zeer klein gesneden zure augurken door. Proef de smeuiige massa, wellicht dient er nog meer azijn of zout of kruiden te worden toegevoegd. Doe de massa in met koud water omgespoelde puddingvorm en laat het opstijven. Eet het dungesneden, op de boterham.
Zure Zult Of Hoofdkaas is een recept van Smulweb.nl