Spoel de erwten in een zeef, scheo ze in een grote pan en schenk er 1 liter kokend water op, voeg de kippenbouillon toe en kook de erwten (afgedekt) in 1/2 uur gaar. Snipper de uien en gedroogde tomaten en fruit ze in 1 eetlepel olie, knijp de knoflook erboven uit en fruit het nog kort. Snijd de knolselderij in dobbelsteentjes en voeg dit, met de gerookte kipfilet en het gefruite mengsel toe aan de soep, laat deze nog 20 minuten zachtjes koken. Leg de tomaten 5 tellen in kokend water, verwijder het velletje en snijd het vruchtvlees in blokjes, verwijder zaadjes en vocht. Neem de gerookte kipfilet uit de pan en snijd het in stukjes. Knip het blad van 4 takjes basilicum in reepjes. Roer de kruiden, kipfilet en de tomaatstukjes bij de soep en breng de soep op smaak met zout en peper.
Italiaanse Erwtensoep is een recept van Smulweb.nl