Bestrijk de ovenvaste schaal met boter. Snijd van ieder struikje een stukje stronk en verwijder de bittere kern. Smeld de 50 gr boter in een pan, voeg citroensap en zout toe en schep de struikjes zo lang door de boter tot ze met een laagje boter zijn bedekt. Sluit de pan en laat de witlof 15 minuten zachtjes gaar stoven. Laat het witlof afgedekt ep een zeef uitlekken maar niet afkoelen. Kook in die tijd het stoofvocht tot circa 1 dl in. Rol ieder struikje witlof in en plak ham en leg ze vervolgens naast elkaar in de schotel. Giet het ingekookte stoofvocht over de groente. Bestrooi de bovenkant met een laagje van het parneermeel-kaas-mengsel en verdeel hier de 20 gr boter in klontjes over. Zet de schotel in het midden van de oven en laat de witlof in de aangegeven tijd nastoven en een bruin korstje op de groente vormen.
Witlofschotel Met Ham is een recept van Smulweb.nl