De kalkoen met 1 ui, 2 teentjes knoflook en zout in een grote pan met zoveel water tot de kalkoen onder staat, aan de kook brengen en afgedekt op een zacht vuurtje 1 uur laten koken tot de kalkoen gaar is. De kalkoen in het kookvocht laten afkoelen. De kalkoen uit de pan halen, vel en botten verwijderen en het vlees in blokjes snijden. De botten en het vel terug doen in de bouillon en nog 1 uur laten trekken. De tortilla 5 minuten in een hete koekenpan verwarmen tot ze krokant is. De tortilla in kleine stukjes breken. Het sesamzaad en de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin roosteren onder regelmatig omschudden en op een bord laten afkoelen. Het sesamzaad, amandelen, rozijnen, peperkorrels, kruidnagel, anijszaad en kaneel in de keukenmachine fijnmaken. Het mengsel uit de machine nemen en apart zetten. Daarna de chilipepers, 2 uien, 1 teentje knoflook, tomaten, tortilla en 1 deciliter water in de keukenmachine tot glad mengsel pureren. Olie in een braadpan verhitten en hierin het uimengsel en kruidenmengsel samen 5 minuten zachtjes bakken. De kalkoen toevoegen en 3 minuten meebakken. 3 deciliter bouillon met de stukjes chocolade aan de kook brengen en bij de kalkoen schenken. Het gerecht met peper en zout op smaak brengen en op zacht vuur nog 40 minuten laten sudderen. Eventueel tijdens het sudderen wat meer bouillon toevoegen. De mole met peterselie garneren en serveren met rijst of warme zachte tortilla?s en met schijfjes avocado en partjes limoen.
Kalkoen In Chocolade-Chilisaus is een recept van Smulweb.nl