Kalkoen met 1 ui, 2 tenen knoflook en zout in grote pan met zoveel water tot kalkoen onder staat, aan de kook brengen en afgedekt op zacht vuur 1 uur laten koken tot kalkoen gaar is. Kalkoen in kookvocht laten afkoelen. Kalkoen uit pan halen, vel en botten verwijderen en vlees in stukjes snijden. Vel en botten in bouillon terugdoen en bouillon nog 1 uur laten trekken. Tortilla 5 min. in hete koekenpan verwarmen tot ze krokant is. Tortilla in kleine stukjes breken. Sesamzaad en amandelen in droge koekenpan lichtbruin roosteren onder regelmatig omschudden en op bord laten afkoelen. Sesamzaad, amandelen, rozijnen, peperkorrels, kruidnagel, anijszaad en kaneel in keukenmachine fijnmalen. Mengsel uit keukenmachine nemen en apart zetten. Daarna chilipepers, 2 uien, 1 teen knoflook. tomaten, tortilla en 1/2-1 deciliter water in keukenmachine tot glad mengsel pureren. Olie in braadpan verhitten en hierin ui-chilipepermengsel en specerijenmengsel samen 5 minuten zachtjes bakken. Kalkoen toevoegen en 3 minuten meebakken, 3 deciliter bouillon met stukjes chocolade aan de kook brengen en bij kalkoen schenken. Gerecht met zout en peper op smaak brengen en op zacht vuur nog 30-40 minuten laten sudderen tot saus mooi dik is. Eventueel tijdens sudderen meer bouillon toevoegen. Mole met peterselie garneren en serveren met rijst of zachte warme tortilla′s en met schijfjes avocado en partjes limoen.